Една от основните задачи пред Министерството на образованието и науката

...
Една от основните задачи пред Министерството на образованието и науката
Коментари Харесай

В следващите 8 години се очаква да се пенсионират над 30 000 учители

Една от главните задания пред Министерството на образованието и науката е да стимулира повече младежи с положителни просветителни резултати да стават учители. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.
По думите й има нарастване на студентите в направленията "Педагогика " и "Педагогика на образованието по... ", само че те към момента не са задоволителни да покрият бъдещия дефицит на фрагменти в системата. В идващите осем години се чака да се пенсионират над 30 000 педагогичен експерти, а бъдещите учители в университетите са малко над 20 000.
Заради това МОН създаде националната стратегия "Мотивирани учители ", която ще разрешава на хора, приключили физика, химия или математика, да завършат бързи квалификационни курсове и да придобият педагогическа дееспособност. "Заедно с това ще бъде образуван корпус от положителни учители, които ще бъдат изпращани да преподават в учебни заведения с централизация на деца със слаби резултати ", е обяснила Сачева. Предвижда се тези учители да имат най-малко осемгодишен стаж. За присъединяване си в този "корпус " те ще бъдат подпомагани финансово, като ще получават до 500 лева над трудовите си хонорари.
Заместник-министърът е показала и националната стратегия "IT бизнесът преподава ", посредством която експерти от софтуерни компании ще могат да преподават дружно с учителите по избрани тематики в часовете по осведомителни технологии. Учителите по предмета ще могат да минават стажове в IT форми, с цел да получават повече познания и по-голяма подготовка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР