Една от основните цели на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027

...
Една от основните цели на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027
Коментари Харесай

Околната среда и климатът са сред акцентите на новата Обща селскостопанска политика

Една от главните цели на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 година е грижата за околната среда и климата . Това стана ясно по време на формалното показване на SWOT разбора за околна среда и климат, направен от Аграрния университет в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Това е вторият разбор, нужен за подготовката на Стратегическия проект за новата ОСП. На представянето му пред сектора и заинтригуваните страни в Аграрния университет в Пловдив участваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева , ръководителят на координационна група за правене на Стратегически проект за ОСП към МЗХГ Мария Христова и Георги Ралчев , чиновник от Постоянното посланичество на България в Брюксел, както и специалисти и шефове на дирекции от Министерството.

Проф. доктор Владислав Попов , началник на експертната група, изготвила разбора, показа данните по характерните цели, заложени в регламента за новата ОСП, отнасящи се до околна среда и климат. Сред тях са приносът за намаляване на последствията от изменението на климата и за акомодация към него, както и за устойчивата сила, поощряване на стабилно развиване и дейно ръководство на естествените запаси като вода, почва и въздух. Друга цел е отбрана на биоразнообразието, възстановяване на екосистемните услуги и запазване на местообитанията и ландшафта, както и стабилно горско стопанство.

По време на представянето стана ясно, че измежду главните тематики на спор измежду държавите-членки е и новата зелена архитектура. В стратегическите си проекти те би трябвало да включат система от условия, при която се постанова условия за земеделските производители, които получават директни заплащания - така наречен конвенционалност. Държавите членки би трябвало да подсигуряват, че всички аграрни площи , в това число земята, която към този момент не се употребява за индустриални цели, се поддържат в положително екологично положение . Предварителните условия са написани като неразделна част от бъдещата рамка на ОСП и компилират в себе си до момента прилаганите „ зелени условия “ и системата за кръстосано сходство построена от стандарти и условия.

Ангажимент на страната ни е да сътвори доброволни екосхеми за земеделските производители, които би трябвало да бъдат изцяло координирани с други интервенции и да са научно обосновани. Те би трябвало да включват тласъци и хонорари за даване на публични изгоди посредством селскостопански практики, удобни за околната среда и климата или като отплата за въвеждането на тези практики. Екосхемите и уговорките за ръководство би трябвало да надвишават наложителните условия, които към този момент са предписани от системата за конвенционалност.-->

На събитието интензивно присъединяване взеха и асоциациите от земеделския отрасъл. Те показаха положителни аграрни екологични практики, които са свързани с по-устойчиво екологосъобразно земеделие за всеки от секторите на селското стопанство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР