Една от основните причини, поради която българите напускат страната и

...
Една от основните причини, поради която българите напускат страната и
Коментари Харесай

Шокиращата истина за това как да върнем българите от чужбина

Една от главните аргументи, заради която българите напущат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото възнаграждение.

Според изследване направено от уеб страницата Rabota.bg на въпрос: „ Бихте ли избрали да работите в чужбина? “ 69% от интервюираните споделят, че биха работили в чужбина, защото считат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и разнообразни благоприятни условия за реализация.

43% от участвалите в анкетата показват като главен фактор по-високото финансово заплащане в чужбина, а другите 26% - ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването демонстрира, че все по-често българите емигрират поради недоверието към институциите, както и привлекателната опция за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните показват, че не биха работили в чужбина, тъй като не желаят да напущат страната, защото икономическата среда се усъвършенства, а на трудовия пазар има апетит за експерти. Само 5% обаче споделят, че са удовлетворени от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече спрямо 2016г., демонстрират данни на Национален статистически институт. Близо 40% от тях са в дейната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че растежът на заплатите е една от главните аргументи, които връщат българина вкъщи. Сред останалите преимущества са и дългото майчинство, опцията да са покрай семейство и другари, както и да стартират работа в авторитетни компании в разрастващи се браншове, да получават атрактивно заплащане, да имат гъвкаво работно време и добър обществен пакет, които им обезпечават висок стандарт на живот.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР