Една от основните пречки за масовото разпространение на електрическите автомобили

...
Една от основните пречки за масовото разпространение на електрическите автомобили
Коментари Харесай

Цените на електрическите автомобили се движат в грешна посока

Една от главните спънки за всеобщото разпространяване на електрическите коли е тяхната цена. Средната цена на сходно транспортно средство доближи рекордните 66 000 $ това лято. Информацията се отнася за Съединени американски щати, само че на процедура показва наклонността в целия свят. Това е разочароващо, защото преди този момент автомобилната промишленост беше дала обещание, че цените ще бъдат редуцирани, когато производството на акумулатори стане по-ефективно.
Но още по-разочароващо е темпото, с което електрическите коли нарастват спрямо бензиновите си събратя. Според iSeeCars, който изследва пазара на използвани електрически автомобили, цените на тези транспортни средства са се повишили с 54,3% през годината, до момента в който цените на колите с мотор с вътрешно горене са се повишили единствено с 10,1%.

Това зашеметяващо нарастване на цените на електрическите транспортни средства се дължи на няколко фактора. Недостигът на чипове в международен мащаб провокира големи индустриални проблеми в промишлеността и докара до спад в продажбите на коли като цяло. Освен това високите цени на бензина провокираха неистово търсене на електрически транспортни средства, което докара до огромно нарастване на продажбите при дилърите и надлежно до внезапен спад на складовите им наличия.
 

Както откриха специалистите, цените на електрическите коли са се повишили внезапно през януари 2022 година (с 54,1% спрямо януари 2021 г.) заради високите цени на горивата. През март нарастването на цените както на електрическите, по този начин и на стандартните коли се забави, само че до момента в който цените на стандартните коли продължиха да поевтиняват, цените на електрическите коли още веднъж се покачиха и продължиха да се повишават още през лятото.

Интересно е, че двата електрически модела, чиито цени са се повишили най-вече през годината, са и най-достъпните електрически модели на пазара - Nissan Leaf и Chevy Bolt EV. Сега използваният Leaf се продава приблизително за 28 787 щ. $, което е с 45% повече от предходната година. Въпреки това виталният цикъл на Leaf е към своя край и Nissan обмисля да спре производството на модела през идващите години. В същото време цената на Bolt, който неотдавна се продава с огромни отстъпки, е приблизително 28 291 щ. $, което е с 29,3% повече спрямо 2021 година.
Автомобилите Tesla нарастват приблизително с 19,2%, а Model S - с 27,5% до 83 078 щ. $. Единственият електромобил, чиято цена е спаднала съгласно iSeeCars, е Porsche Taycan, който е поевтинял с 3,5% до 138 033 щ. $. Този спад подсказва, че има граница, до която купувачите са подготвени да платят за използван електромобил - даже за подобен с влиятелно име като Porsche.
 

Търговците надценяват някои нови модели, изключително тези, които са доста търсени, като Ford F-150 Lightning, GMC Hummer EV и Kia EV6. Това докара до огромен брой недоволства от страна на клиентите, което принуди автомобилните производители да подхващат ограничения за стабилизиране на цените. Много от най-популярните модели към този момент са разпродадени тази година.
Погледнато в по-широк проект, цените на електрическите коли се покачват заради изменящите се пазарни условия и възходящите цени на суровините, изключително на главните материали, нужни за батериите на електрическите коли. Цените на батериите понижават отдавна, само че някои специалисти предвиждат, че внезапното повишаване на търсенето на материали за акумулатори през идващите няколко години може да докара до 20% нарастване на цените.
Но това покачване може да не продължи дълго. На пазара се следят редица позитивни трендове, които биха могли да доведат до стабилизиране на цените на електрическите коли. В Съединени американски щати беше признат закон, който планува дотации за нови и използвани електрически коли, което ще подтиква търсенето. По този метод, заради огромните продажби на нови електрически коли, използваните електрически коли също последователно ще поевтинеят.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР