Една от основните мисии на Българската банка за развитие е

...
Една от основните мисии на Българската банка за развитие е
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Продължаваме мисията си в подкрепа на малките и средните предприятия

Една от главните задачи на Българската банка за развиване е да поддържа развиването на дребните и междинните бизнеси в страната. Главният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев акцентира смисъла на МСП за стопанската система - изследванията сочат, че дребните и междинните предприятия дават отговор за забележителен дял от брутния вътрешен артикул на България - близо една пета.

МСП са изправени пред редица провокации, с цел да просъществуват в днешната пазарна стопанска система. Силната конкуренция, възникването на нови бизнес модели, подбудени от налагането на нови технологии - всичко способства за главния проблем, с който се сблъсква бизнесът у нас - дефицит на финансови средства в основни моменти от развиването си. Затова групата на ББР, включително петте ѝ дъщерни предприятия, насочва забележителна част от ресурсите си към подкрепяне активността на микро- и дребни предприятия, междинни и огромни компании, в това число започващи и такива без история и опит.

Мисия на банката обаче е да застава и зад значими инфраструктурни планове в страната.

Стоян Мавродиев счита, че развиването на инфраструктурата е директно обвързвано с развиването на бизнеса в съответните райони. " Погледнете картата на България, точно районите с по-развита инфраструктура са с по-високи стопански индикатори и имат по-развита бизнес среда ".

През дългогодишната си процедура ББР се е открила като финансова институция, която улеснява достъпа на българските бизнесмени до заеми за оборотни потребности и вложения и по този метод им дава средства, жизненоважни за активността им. Ловешкият производител на електроинструменти " Спарки Елтос " е в затруднено състояние през последните години. Компанията е към този момент 50 години на пазара и единствено преди 5 години бе измежду предприятията за образец в страната. Заводът е основан през 1961 година, като през 60-те и 70-те години закупува лицензи от AEG. До 2012 година получава вложения в размер на 35 млн. евро, след което последователно настава тежък миг за компанията. Банката за развиване отпуска неколкократно финансиране за активността на предприятието, а в последните години извърши и редица стъпки за оздравяването и стабилизирането му.

" Продължават напъните ни по преструктуриране и излекуване на " Спарки Елтос ", дълго откакто подкрепялите ги в положителни времена финансови институции се отдръпнаха, декларира Мавродиев и акцентира обстоятелството, че ББР подхожда с схващане към проблемите на бизнеса.

" Всеки план, без значение дали е на малко дружество, стартъп компания, междинна или огромна компания, ще бъде подкрепян от ББР, в случай че дава отговор на банковите стандарти и регулации, носи облага за банката, основава работни места и стопански напредък " декларира Стоян Мавродиев пред предаването " Беновска пита " и растящият брой бизнеси, обогатяващи публичния и икономическия пейзаж на България благодарение на ББР, поддържа думите му.

Именно по този метод е избавена мандрата " Земенея ", когато съдия-изпълнител афишира парцела за обществена обмен заради доста закъснение на европейска дотация. Васил Николов се обръща към Българската банка за развиване за финансиране, с което да резервира бизнеса си. Банката изпраща специалисти на място да преценяват капацитета на мандрата и молбата за заем е утвърдена. Днес " Земенея " е втората мандра в България, сертифицирана да преработва био мляко. Отскоро мандрата предлага екзотични сирена като моцарела, скаморца и кефир. Жъне триумфи и в износа на млечни артикули на интернационалния пазар.

Собственикът на мидена плантация " Дълбока " край Каварна Веселин Прокопиев минава през няколко финансови институции преди да открие банка, която предлага идеалните условия за неговия бизнес. Да откри финансиране на морски действия се оказва изненадващо предизвикателство. След два заема при несъответствуващи условия Прокопиев се стопира на ББР. Сътрудничеството му с банката продължава и до през днешния ден, а мидена плантация " Дълбока " и нейният ресторант не престават да процъфтяват. Собственикът готви мидите по свои предписания, като всяка година обогатява менюто на ресторанта с нови. Следващата стъпка е развъждането на скариди и риба.

Тази година Българската банка за развиване означи своята 20-годишнина с рекордно високи резултати. През дългогодишната си история е подкрепила 10 000 компании с финансиране, като 8500 от тях са били дребни и междинни предприятия.

" Като обществена финансова институция продължаваме задачата си в поддръжка на българските предприятия и множеството ни директни заеми са ориентирани към МСП бранша ", прецизира Стоян Мавродиев пред в. " 24 часа ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР