Една от най-забележителните трансформации в историята се е случила по

...
Една от най-забележителните трансформации в историята се е случила по
Коментари Харесай

От брутален завоевател в будист: Кой е Ашока Велики

Една от най-забележителните трансформации в историята се е случила по време на живота на Ашока Велики - държател, който се е трансформирал от жесток поробител на голяма империя в благосклонен император, управителен от ненасилствените правила на будизма. Решаващият миг в това неизмеримо странствуване, от който владетелите по целия свят би било добре да се вдъхновят, се случва на окървавените пясъци на Калинга и вечно трансформира хода на ръководството на Ашока.

Жестокостта на Ашока Велики

Ашока, заплашителен император от династията на Мауряните, управлявал от 268 до 232 година пр.н.е., е запомнен с чудодейната си трансформация. След като наследява голяма империя, която обгръща забележителна част от индийския субконтинент - райони в днешна Индия, Бутан, Непал, Пакистан, Бангладеш, Афганистан и елементи от Иран - ранното ръководство на Ашока е белязано от неговата жестокост и упоритост.

Поведението му печели прозвищата Камашока, по отношение на харема му от 500 дами, и Чандашока - " Ашока свирепият ". Въпреки това огромна част от това, което знаем за Ашока, би трябвало да се приема с щипка сол. Един източник твърди, че Ашока сякаш изследвал подземния свят, с цел да изучи методите за мъчения, които да употребява против враговете си.

Подробности за ръководството на Ашока са извлечени от антични надписи, които са служили като ранни форми на удобна агитация, както и от будистки митове, написани посмъртно. Тези митове имат за цел да илюстрират дълбокото въздействие на будизма върху неговото ръководство.

Чудодейната трансформация на Ашока към будисткото ненасилие



През 265 година пр.н.е. император Ашока подхваща безмилостна офанзива против Калинга, която подхожда на актуалния щат Одиша в Източна Индия, с вярата да разшири границите на Маурийската империя. Войната в Калинга дава големи жертви, като лишава живота на десетки хиляди хора и животни.

Будистката легенда споделя, че Ашока персонално управлявал нашествието и на сутринта след успеха се впуснал в столицата Калинга. Ставайки очевидец на разрушенията - разрушени къщи и близо 150 000 окървавени натрупа на цивилни и бойци - императорът бил надълбоко угрижен. В този миг той претърпява надълбоко религиозно просветление.

Смята се, че ужасяващ от разрушенията, породени от личната му свирепост, и изправен пред суровата действителност на военните дейности, Ашока приема будизма и ненасилието, което бележи дълбока смяна в неговото ръководство. Ашока претърпява радикална промяна, която трансформира структурата на неговото ръководство, трансформирайки се в последовател на Дхамма или праведния живот.

За да заяви за новоприетите си правила, Ашока изписва поредност от скални укази из цялата империя. Те служат като обществени манифести на неговия ангажимент за ненасилие, обществена правдивост и етично ръководство. Стратегически ситуирани тук-там, налични за елементарните хора, те подсигуряват, че посланието за мир и приемливост ще доближи до масите.

Промяната на Ашока е необичаен епизод в историята, който акцентира по какъв начин персоналният размисъл и етичното събуждане могат да трансформират наследството на един всесилен държател.

Видеото е архивно!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР