Една от най-висшите съдебни инстанции в ЕС анулира замразяването на

...
Една от най-висшите съдебни инстанции в ЕС анулира замразяването на
Коментари Харесай

Общият съд на ЕС анулира удължаването на замразяването на авоарите на Янукович и още шестима украински представители

Една от най-висшите правосъдни инстанции в Европейски Съюз анулира замразяването на активите на седем някогашни украински представители , упрекнати, че са източили държавни средства в лична полза, предадоха международните организации.

Решението е на Общия съд, който е съставка от Съда на Европейския съюз в Люксембург. Общият съд посочи, че измежду тези седем представители са някогашният украински президент Виктор Янукович и един от синовете му.

Според Общия съд Съветът на Европейски Съюз - инстанцията, сплотяваща страните членки на Европейски Съюз - е трябвало да ревизира дали украинското правораздаване е спазило правата на седемте украинци , преди да вземе решение за удължение на замразяването на техните активи.

Решението за заледяване на активите на тези лица беше взето за първи път през 2014 година, когато те бяха обект на предварителни следствия в Украйна за отклонение и противозаконен трансфер отвън страната на публични средства. Разследванията завършиха със започване на наказателна процедура в Украйн а, което накара Съветът да удължи решението си от 2014 година на няколко пъти. Именно някои от тези удължавания бяха оспорени от Виктор Янукович и останалите украинци.

За някогашния президент и един от синовете му Общият съд анулира удължаванията на замразяването на активите от 2016 година и 2017 година . Двамата оспорват и удължаванията от 2018 година и 2019 година, само че към този момент съдът не се е произнесъл по тях. За другите украинци Общият съд анулира удължаванията, решени през март 2018 г.-->
 
  Виктор Янукович Guliver/Getty Images

Европейските страни могат да обосноват приемането на наказания или запазването им въз основа на решение на трета страна , като да вземем за пример Украйна. Но те би трябвало да ревизират дали това решение на третата страна е взето при съблюдаване на правата на отбрана и правото на ефикасна юридическа протекция на съответните лица, постанови Общият съд. Никакъв детайл обаче не разрешава да се откри, че Съветът е ревизирал дали има съблюдаване на гореспоменатите права, установи Общият съд, който е първоинстанционен .

Сега Съветът може да сезира Съда на Европейския съюз, в случай че има желание да оспорва решението на Общия съд .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР