Една от най-великите симфонии на всички времена - Симфония 8,

...
Една от най-великите симфонии на всички времена - Симфония 8,
Коментари Харесай

400 музиканти изпълняват Симфония на хилядата от Малер в НДК

Една от най-великите симфонии на всички времена - Симфония 8, на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в зала 1 на НДК. Музикалното произведение е основано за многочислени сформира - оркестър, хор и солисти, и по тази причина е наричано "Симфония на хилядата ". Огромният му мащаб е повода да не се извършва постоянно в България, без значение че попада в репертоара на международните типичен подиуми. За финален път в София Симфония 8 е звучала през 1991 година, а пред диригентския пулт още веднъж застава маестро Емил Табаков.
Произведенията на австрийския композитор Густав Малер имат по едно и също време вокална и инструментална мощ. Още на премиерата й в Мюнхен Симфония 8 печели утвърждението на аудитория и рецензия. В нея обичайно песимистичния Малер за първи път звучи оптимистично, а творбата е израз на увереността в силата на човешкия дух. Специалистите съпоставят концертите на Малер единствено с прекарване при медитация. Възторгът от музиката му продължава и до през днешния ден - "Симфония на хилядата " е в Топ 10 на най-великите симфонии в ранглиста, направена от БиБиСи, и е запечатана в аудиозаписи в осъществяване на най-големите оркестри в света.
Подготовката за представянето на Симфония 8 на сцената на зала 1 на НДК стартира преди близо година. Софийската филхармония като уредник на концерта насочва покана към Симфоничния оркестър на БНР да се причисли към огромното събитие. По този метод в осъществяването на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници. Внушително ще е наличието на вокални сформира - 100 деца, 150 артисти разбъркан хор и 8 солисти. В продукцията вземат участие НФХ "Светослав Обретенов " и Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригентка Венеция Караманова и Смесеният хор на БНР с диригентка Любомира Александрова.
Международното наличие в събитието идва от Австрия - страна, която приема от България председателството на Съвета на Европейски Съюз. Всичките осем солисти са с кариера в страната с обичаи в класическата музика - Бианка Кох, Елизабет Пратчер, Колет Бушел - сопрани, Валтрауд Винзауер и Лаура Оливия Шпенгел - алти, Максимилиан декор Лютгендорф - тенор, Томас Вайнхапел - баритон, Андреас Йозеф Матерсбергер - бас.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР