Една от най-важните задачи в момента е почистването и дезинфекцията

...
Една от най-важните задачи в момента е почистването и дезинфекцията
Коментари Харесай

Фандъкова: Взехме мерки за бизнеса и за бюджета на общината

Една от най-важните задания сега е почистването и дезинфекцията в града, изясни в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя изясни, че макар преваляванията през днешния ден продължава дезинфекцирането на спирките, тъй като е значимо почистването на рисковите зони.

Кметът увери, че няма проблем с извозването на боклука на София. Полагани са оптимални старания през годините. От 100% депониране преди 10 години сега то е 16%. Кметът е упълномощила задания и за миене, и за дезинфекциране. Хората, които работят в чистотата, също са подложени на значителен риск, сподели Фандъкова.

Водят се диалози с православната черква за това по какъв начин ще бъдат извършени Цветница и Великден в града.

" Всеки има икона у дома. Нека да останем да се помолим у дома, с цел да предпазим, в случай че не себе си, околните си, съседите си, да не провокираме спомагателни проблеми ", сподели Фандъкова.

Ще бъдат дезинфекцирани пространствата към църквите. Навън ще бъдат изнасяни маси с върбови клончета.

От началото на изключителното състояние има финансови загуби за общината. Според кметът е ясно, че би трябвало да се подхващат ограничения за срутва в някои сфери.

" От първите дни дружно с предприемането на ограниченията за разчистване и стерилизация, и помощ за нуждаещите се хора, ние предприехме и ограничения за бизнеса и за бюджета на общината ", сподели Фандъкова.

Създаден е стопански съвет с водещи специалисти. Поканени са общински съветници от всички политически групи.

" Вече има цялостно единодушие за това да освободим от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в изискванията на изключително състояние, а също по този начин от наеми на общински пространства или терени, в това число на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за дребни и междинни предприятия ", добави тя.

За месец март Центърът за градска подвижност е изгубил доходи на стойност от към 6 милиона лв.. Трите транспортни оператора - автотранспорт, електротранспорт и метрото - към 6 милиона и половина. За април се чакат още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е съвсем замряла. Обмисля се продължение на валидността на картите за градски превоз, както и на служебния абонамент за " синя " и " зелена " зона за времето когато те не са работили. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР