Една от най-удивителните обаче е т.нар. свещена Кааба. С каква

...
Една от най-удивителните обаче е т.нар. свещена Кааба. С каква
Коментари Харесай

Кааба – майката на всички земи

Една от най-удивителните обаче е така наречен свещена Кааба. С каква цел при ежедневната петкратна молитва мюсюлманите от целия свят се обръщат с лице към Кааба?


Защо земята към Мека се счита за неразрешена?

МАЛКО ИСТОРИЯ

В превод от арабски думата „ Кааба ” значи „ високо място, обкръжено с респект и почитание ”. Съществува и буквален превод – „ куб ”. Някои други названия на Кааба се състоят от такива думи като „ Байт ал Атек ”, едно от смислите на които е „ най-ранен и античен ”. Второто значение е „ самостоятелен и освобождаващ ”. Двете смисли се съчетават в „ Байт ал-Харам ” – „ заветен дом ”.

12 ПЪТИ ПРЕУСТРОЯВАНА

Изследователи и историци не са единомислещи – счита се, че Кааба е реконструирана сред 5 и 12 пъти. Първия път това прави оракул Адам.

Аллах споделя в Корана: „ Наистина, първият дом, който е повдигнат за хората, е този, който се намира в Бека (Мека). Той е повдигнат като благословия и управление за световете ” (сура 3, навън 96).

При пророка Ибрахим размерите на Кааба са следните:

– източна стена -14,80 метра;

– западна страна -14,20 метра;

– страната откъм Хатем -10 метра;

– страната сред Черния камък и Йеменския ъгъл – 9,15 метра.

Днес височината на Кааба е 12,05 метра, а площта й е 191 кв.м. Вътрешната повърхност на Кааба е 13×9 м, а ширината на стените -1 метър. Подът от вътрешната страна е с 2,2 метра по-висок от мястото за осъществяване на таваф. Таванът и покривът са направени от тиково дърво, покрито с неръждаема стомана. Стените са построени от камък, гладък отвътре.

По-късно това неголямо оборудване е строено и възстановявано от пророците Адам, Ибрахим, Исмаил и Мохамед. Такава чест не е оказвана на нито една друга постройка.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР