Eдна от най-страшните наркотични кризи в историята на САЩ се

...
Eдна от най-страшните наркотични кризи в историята на САЩ се
Коментари Харесай

Най-смъртоносната епидемия в историята на САЩ, причинена от човек - опиоидната

Eдна от най-страшните наркотични рецесии в историята на Съединени американски щати се дължи на използването на таблетки, които в действителност би трябвало да оказват помощ на хората: става дума за мощни болкоуспокояващи, каквито лекарите изписват на своите пациенти след трагичен случай или интервенция.

Тези опиоиди обаче основават взаимозависимост. След малко време пациентът стартира да изпитва потребност от по-големи дози. Който не може да си ги набави по законен метод, стартира да ги търси по по-опасни пътища. Някои незабавно минават към използването на незаконни опиати. В Съединени американски щати през последните две десетилетия епидемията от опиоиди лиши живота на близо 400 000 души. През 2017 година президентът Тръмп даже разгласи, че рецесията е придобила размерите на злополучие .

От 2000-та година насам в американския щат Оклахома, който се намира на север от Тексас, по публични данни са умряли близо 6000 души след използването на сходни опиоиди. Тези дни един арбитър от Оклахома разгласи, че фармацевтичните концерни, които създават въпросните болкоуспокояващи и ги популяризират и популяризират измежду лекарите, носят част от виновността за тази рецесия.

В понеделник (26.08.) арбитър Тад Балкмен осъди фармацевтичния колос " Джонсън и Джонсън " (Johnson & Johnson) да заплати санкция от 572 милиона $. В обосновката на решението съдията посочи, че компанията е водила " неверни, подвеждащи и рискови пиар акции ", които водели до " изключително висока взаимозависимост и до смъртни случаи вследствие на свръхдоза ".

Делото беше заведено от юристи на федералния щат Оклахома, които желаеха санкция от над 17 милиарда $. Оборотът на " Джонсън и Джонсън " през 2018 е възлизал на близо 81,6 милиарда $. След като се разбра, че сумата на санкцията е релативно ниска, курсът на акциите на концерна се повиши с 5%.

Десетки хиляди американци умират всяка година от наркозависимост. Повечето от тях се доставят с опиоидите напълно легално - с лекарска рецепта. Големи фармацевтични компании натрупаха милиарди от тази съдбовна взаимозависимост. (29.04.2019)

Подвеждащи реклами
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР