Една от най-скандалните обществени поръчки на бившето ръководство на БДЖ-Пътнически

...
Една от най-скандалните обществени поръчки на бившето ръководство на БДЖ-Пътнически
Коментари Харесай

Курт капан: ВАС задължи БДЖ да ремонтира, а да плати 4 милиона на частна фирма

Една от най-скандалните публични поръчки на бившето управление на БДЖ-Пътнически транспорти, при която главната част от работата би трябвало да се извърши от чиновници и с елементи на държавната жп компания, а фактурите да се изплащат на частна компания, би трябвало да продължи, реши Върховният административен съд.

Става дума за процедурата с предмет  " Извършване на планова техническа поддръжка /ТП, МПР и ГПР/ и извънпланова техническа поддръжка /РН/ на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, благосъстоятелност на " БДЖ –Пътнически транспорти " ЕООД за три годишен интервал ", чийто бюджет е малко над 4 милиона лв.. Скандалното при нея е, че според тръжните условия към 80 % от работата би трябвало да бъде свършена от БДЖ, а парите да отидат за авансово известна частна компания.

С решение № 10991 от 15.07.2019 година висшите магистрати се произнасят по две тъжби - на компанията " Жп Тракция " ЕООД, която се ръководи от някогашен управител в жп компания на предприемача Васил Божков и на фирмата  " ТБД – Товарни транспорти " ЕАД на енергийния магнат Христо Ковачки. Първите жалят решението за прекъсване на публичната поръчка, а вторите - отстраняването си от нея.

Преди решението на Върховен административен съд и двете тъжби са отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията, само че в административния съд нещата се обръщат. Трите съдийки Татяна Хинова, Румяна Монова и Тинка Косева одобряват, че БДЖ погрешно са спрели търга на съображение, че при единствено една позволена оферта (на фаворизираната по време на ръководството на тандема Велко и Владко " Жп Тракция " ЕООД) няма конкуренция и че не може да се реализиран преференциални условия за възложителя. Също по този начин и се афишират против отстраняването на " ТБД – Товарни транспорти " ЕАД. 

Така Върховен административен съд анулира прекратяването на процедурата и тя би трябвало да продължи с разглеждането на двете предложения.

Странните условия на въпросната социална поръчка бяха разкрити в следствието на OFFNews " БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора ".

В един от десетките файлове с механически документи и условия, намерихме лист на дейностите, които ще бъдат осъществявани от " БДЖ-Пътнически Превози " (самия Възложител) при осъществяване на поръчката “ със следните позиции:

1. Измерване, освидетелстване и УДЗ на колоосите,

2. Репрофилиране на бандажи,

3. Смяна на бандажи с нужния за това ремонт на колоосите,

4. Теглово уравновесяване,

5. Стационарни, функционални проби, периодическа проверка на спирачната система и скоростно спирачна проба,

6. Дефектоскопия на възли, елементи, елементи,

7. Изпитания на възли, елементи, елементи на налични стендове,

8. Ремонт на колооси с колоосни редуктори,

9. Ремонт на тягови мотори,

10. Ремонт на тягов реактор,

11. Ремонт на реостатни съпротивления,

12. Ремонт на двигател-вентилатори за реостатните съпротивления на локомотиви 44001 и 44002,

13. Ремонт на амортисьори,

14. Ревизия и ремонт на скоростомерна апаратура, АЛС, радиостанция,

15. Извършване на физико-химически разбор на трансформаторно масло,

16. Ремонт на инвертори и електронни платки.

А точно това е голямата част от работата за извършване по публичната поръчка. Така излиза, че по задание БДЖ ще направи ремонт " Направи си самичък ", а парите ще отидат за частна компания.

Пак по задание в документите бяха взети и ограничения сладката за изпълнителя социална поръчка да отиде тъкмо при който би трябвало.

Потенциалните, сертифицирани от ИАЖА, реализатори на социална поръчка с предмет ремонт на локомотиви у нас са двама – локомотивният цех на Експрес Сервиз в Русе и получаващата многомилионни поръчки от БДЖ " ЖП Тракция ". За да не стане неточност обаче, към този момент бившето управление на БДЖ-Пътнически транспорти заложи изискване ремонтите да се вършат в София. Така заводът в Русе, който самичък създава и изнася маневрени локомотиви в целия свят, бе отхвърлен от процедурата.

След разкритията на OFFNews за скандалната процедура някогашният транспортен министър Ивайло Московски разпореди инспекция на инспектората на ведомството, която удостовери констатациите за нередности при публичната поръчка и на база на отчета търгът бе спрян.

Сегашното решението на Върховен административен съд обаче слага новото управление на БДЖ в прекомерно деликатна и на пръв взор безизходна обстановка (курт капан) - четирите милиона лв. ще би трябвало да отидат там, за където са си били отредени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР