Една от най-редките форми на пясък - звездният пясък, е

...
Една от най-редките форми на пясък - звездният пясък, е
Коментари Харесай

Пясък от звздички - има го само на едно място в света

Една от най-редките форми на пясък - звездният пясък, е по едно и също време красива панорама и научно знамение. Намерен на островите Такетоми, Хатома и Ириомоте в Япония, звездният пясък е тъкмо това, което подсказва името - дребни късчета пясък във формата на звезди. На пръв взор плажовете наподобяват като всички останали. Едва когато посетителите се вгледат по-отблизо, излиза наяве, че това не е елементарен пясък. Въпреки дребния размер на частиците, не е проблем да се види невероятната звезда и с невъоръжено око, написа.
Прочетете още


За разлика от множеството плажове, пясъкът на плажа Хошизуна и другите околни японски плажове не е формиран от скали и минерали, а по-скоро от остатъци от предходни организми. Всяка дребна звезда е екзоскелет на дребни, едноклетъчни организми, известни като Foraminifera. Това значи, че въпреки пясъкът към този момент да не е жив, той в миналото е бил част от организъм в Тихия океан.



Когато вълните заливат плажа, водата носи със себе си черупките и екзоскелетите на тези дребни организми, изграждайки неповторимата брегова линия. Този съответен, звездообразен тип, прочут като Baculogypsina sphaerulata, се среща единствено в кораловите рифове на Източна Азия, което прави тази специфична пясъчна форма една от най-редките в света.



Островите Такетоми, Хатома и Ириомоте, домът на звездите, са част от островите Яеяма, ситуирани край континенталната част на Япония. Те са по едно и също време най-южните и най-западните обитаеми острови в страната.

Когато мислим за плажове, сме склонни да си представяме единствено един тип пясък, само че има забавни типове по света, в допълнение към звездния пясък на Япония. На плажа Papakolea на Хаваите пясъкът е формиран от кристализирала магма и целият плаж е зелен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР