Една от най-разпространените и древни храни в света е сиренето.

...
Една от най-разпространените и древни храни в света е сиренето.
Коментари Харесай

10 вида сирене, които си заслужава да вкусите

Една от най-разпространените и антични храни в света е сиренето. Ние, естествено, под термина „ сирене “ подразбираме нашенското си сирене – отлежало най-малко 40 дни в саламура, поело много сол в този развой, по тази причина и много твърдо. Другото сходно млечно произведение е кашкавалът – който ние не считаме и няма по какъв начин да считаме за „ сирене “. Откъде-накъде кашкавалът ще бъде сирене?

Да, обаче заради незадоволително въображение или мързел на преводачите, всичките тези кашкавали, които се създават на запад от нас, ние, кой знае за какво, назоваваме „ сирене “. Но тук има сериозен проблем: в Западна Европа съвсем всички артикули, които назоваваме „ сирене “, с дребни изключения са от вида на нашенските кашкавали. Та, когато приказваме за западноевропейско „ сирене “, дано имаме поради, че в множеството случаи става дума за нещо, наподобяващо родния кашкавал.

Кои сирена си заслужава да опитаме, с цел да добием визия за западноевропейския вид „ сирене “?
Съвети: Кое сирене да изберем за обичаното си вино
Виното е една от обичаните питиета на хората по целия свят. Ако и на вас ви е обичана, то несъмнено я предпочитате за своите домашни празненства....
Прочети повече
1. Пармезан. Смятат го за звездния връх на италианското твърдо сирене заради финия му усет с пикантно послевкусие. Включен е в менюто на екипите от Международната галактическа станция, тъй като е богат на минерали и витамини, елементарно се усвоява от организма и е източник на скъпи съсредоточени белтъчини.

2. Чедър. Твърдо британско сирене. Има орехов, леко лют и накиселяващ усет. Прави се от пълномаслено сурово или пастьоризирано краве мляко. Зрее от 2 месеца до 5 години. 

3. Ронкал. Твърдо испанско сирене, създадено от овче мляко. Произходът му е от историческата област Навара. Трябва да зрее най-малко 4 месеца. За производството на ронкал се употребява пълномаслено мляко на овцете от редките и малобройни породи „ раса “ и „ лача “. Излъчва запаметяващ се и лют усет.

4. „ Бльо д`Оверн “. Френско синьо сирене – т.е., с така наречен „ благородна мухъл “. Продуктът е с маслениста текстура и има относително мек усет за представител на сините сирена.

5. „ Идиазабал “.   Испанско твърдо сирене от Навара и Страната на баските. За производството му е належащо сурово или пастьоризирано мляко на редките породи овце „ лача “ и „ карансана “. Има прелестно лют усет.
Ако всеки ден ядете СИРЕНЕ, с тялото ви ще се случи ето ТОВА!
Сиренето е една от тези храни, които наложително участват на трапезите ни. Независимо от това, че е обичано, добре е да знаете по какъв начин в...
Прочети повече
6. „ Бри “.   Меко френско сирене от най-обикновено краве мляко. Има леко благоухание на амоняк. Кората с благородна бяла мухъл издава по-силен мирис на амоняк, само че също е годна за консумация. Самата кора има белезникав цвят със сивкав колорит поради плесента.

7. „ Сент-мор-дьо-турен “. Меко френско сирене от козе мляко. Има сиво-синкава коричка от мухъл. Обикновено се сервира или като аперитив, или след ястие в края на вечерята. Използва се и за подготвяне на сандвичи.

8. „ Стилтън “.  Синьо сирене от британските графства Нотингамшир, Лестършир и Дербишир. Произвежда се от пастьоризирано локално мляко. Традицията е да се сервира с португалско вино „ порто “ (портвайн). 

9. „ Делис дьо Бургон “. Този „ бургундски деликатес “, както се превежда названието му, е меко френско сирене с бяла кора. Произвежда се от мляко, обогатено със сметана. Покрито е със зряла пеницилинова мухъл. Вкусът е грациозен, има колорит на сметана. Съчетава се добре с шампанско.  

10. „ Апенцелер “. Швейцарско твърдо сирене. По време на отлежаването (зреенето) се просмуква с бяло вино или сайдър и обработва със специфични билки.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР