Една от най-приятните изненади на световното първенство до момента определено

...
Една от най-приятните изненади на световното първенство до момента определено
Коментари Харесай

Звездата на Нидерландия, който мразеше тялото си като юноша

Една от най-приятните изненади на международното състезание досега несъмнено е 23-годишното ляво крило на Нидерландия Коди Гакпо. Той вкара във всеки един от мачовете на " лалетата " в група А и стана водещ голмайстор на отбора на Мондиал 2022 с три попадения.

Това незабавно предизвика интереса към младия футболист на ПСВ " Айндховен ". Дори към този момент го съпоставят с Робин ван Перси. Това обаче тормози Гакпо: " Той е легенда на футбола в Нидерландия. Аз съм още доста, доста надалеч от него. "

Но скромността му бе подценена от селекционера на " лалетата " Луис ван Гаал. " Гакпо може да играе и като нападател. Той е кадърен да даде решаващ принос за тима - мъдро и ловко момче е. Това е футболист с голям гений. Гакпо е задължен още доста да усъвършенства в играта си, само че знам, че е измежду тези, които ще създадат всичко допустимо в тази посока. Доволен съм от него ", разяснява опитният треньор.

Гакпо е от спортно семейство. Баща му е от Того и се мести в Нидерландия, с цел да играе във втория отбор на ПСВ " Айндховен ". Не съумява да пробие, само че в Айндховен се среща с ръгбистката Ан ван Бомел. От тяхната връзка се ражда Коди, който е учтив от дребен да спортува.

" Родителите му добре са го подготвили - не са му оказвали напън и непрекъснато са го хвалили. Това е чиста логика на психиката. Така Коди получава наслаждение от играта и досега това възприятие не го е напуснало. Неговият лозунг е: " Никакъв стрес - единствено обич и работа над себе си. " Думите са на първия му треньор в академията на ПСВ - Тван Шиперс.

 

Друга значима част от живота на Коди е религията.

 

" Аз израснах като християнин и това доста ми харесва. Старая се да ставам по-добър. Отделям време за вярата, чета доста книги, отивам на черква в свободното си време. Моля се и чета Библията съвсем всеки ден. Набожен съм и много други футболисти споделят вижданията ми. Това основава връзка сред нас и даже ме въодушевява. Харесва ми да приказвам с хора от други религии. Намираме доста общи тематики в този свят ", споделя самият Гакпо.

Той още от 8-годишен е в академията на ПСВ " Айндховен " и незабавно впечатлява с техниката и скоростта си. Шиперс си спомня, че момчето вкарвало по 8-9 гола на мач, само че в никакъв случай не се е изтъквало по-късно.

 

 

Пубертетът обаче му се отразява доста зле.

 

Коди избуява бързо на растеж и това го тормози. Опасява се, че ще бъде пернат в отбрана, постанова се да си трансформира стила на игра. Дори си мисли, че не е задоволително надарен да остане в една от най-хубавите академии в страната.

" На 16 години носех 46-и номер обувки. Дълго трябваше да привиквам с това. В началото бях неумел и постоянно бърках в елементарни игрови обстановки. Но ми се наложи да приема тялото си. Понякога ми е комплицирано поради моите гарабити, само че като цяло към този момент съм напълно удовлетворен от своето тяло. То устоя на натоварвания. Внимавам какво хапвам, постаравам се да си почивам, пия доста вода ", споделя самият Коди.

" Всеки има компликации при половото съзряване. Гакпо стана доста висок (сега е 193 см), а ловкостта му понижа внезапно. Наложи се да бяга в допълнение и да развива скорост. Такъв висок състезател с сходна скорост е нещо извънредно, само че си е пълноценно крило. Може да стане и по-добър, тъй като претърпя изпита на пубертета. Успя да одобри себе си ", добавя Шиперс.

Следва бърз пробив - първо в състава на ПСВ до 19 година, а през февруари 2018 година, а на 18-годишна възраст съумява да дебютира и в мъжкия състав.

Тогавашният треньор Марк ван Бомел е очарован от него: " Гакпо внесе живот в тима. Винаги е в добра форма. Вкарва фантастични голове и прави куп асистенции. Има всички качества, с цел да играе на топ равнище. Повярвайте, това момче ще впечатли всички. "

Коди последователно се постанова при мъжете, а много значима роля изиграва

 

актуалният треньор на отбора Рууд ван Нистелрой.

 

Той вижда Коди, когато още момчето е на 14 година Славният някогашен нападател на " Манчестър Юн " и " Реал " по онова време образова нападателите в школата. И досега той продължава да дава специфични уроци на Коди. " Искам да му оказа помощ да стане още по-силен. Гакпо е един от най-хубавите ни футболисти и би трябвало да го ценим. Иска ми се да го задържа, тъй като е доста значим за тима. Той би трябвало да вкарва още повече голове и аз знам по какъв начин да му оказа помощ ", споделя Ван Нистелрой.

В момента Гакпо е на второ място в Европа по голове и пасове приблизително на мач (без дузпите) - 1.52, като пред него е единствено Ерлинг Холанд (1.56). След нидерландеца остават Неймар (1.50), Роберт Левандовски (1.44) и други До момента през сезона Коди има 21 гола и паса (от тях 13 попадения), повече от всички други в шампионатите от Западна Европа.

В изявление пред " Voetbal International " Гакпо разказва, че дълго е търсил футболист, от който да взима образец като жанр на игра.

 

Накрая се е спрял на Тиери Анри,

 

като една от аргументите е била високият растеж на французина и сходните позиции на терена.

" Гледах доста записи с играта на Анри. Анализирах маниера му, придвижванията, тайминга на отиграванията. Стараех се да усвоя всичко. Специално търсих да изуча подобен висок състезател, защото левите крила са нормално ниски - Овермарс, Робен... ", споделя Гакпо. И фактически - той стартира да се доближава до Анри като дрибъл, мощност, скорост... А в националния тим играе сполучливо и в центъра, както е видно.

Не е изненадващо, че ползата към нидерландеца пораства, а в този момент, след представянето му на Мондиал 2022, стана още по-засилен. Най-много го желае мениджърът на " Манчестър Юн " Ерик загар Хаг, само че се появи интерес и от " Ливърпул ". С " Юнайтед " нещата обаче са по-напреднали. През лятото даже бяха обсъждани изискванията по персоналния контракт, само че до оферта не се стига, тъй като британският клуб реши да плати 95 млн. евро на " Аякс " за Антони. Сега, след раздялата с Кристиано Роналдо, за " Манчестър Юн " още веднъж е съществена тематика привличането на Коди Гакпо.

Но самият футболист крие още козове в себе си. Ако ги изиграе сполучливо на международното състезание, цената му ще се повиши, а и ще притегли вниманието на още повече клубове.

" Надяваме се, че Коди може да отиде до Луната и назад . Той е доста добър състезател и положително момче. Това, което виждаме в тренировките, е това, което виждате на терена. Все още има толкоз доста капацитет и се надявам, че той може да продължи да го демонстрира ", споделя красноречиво в тази посока капитанът на националния тим на Нидерландия Върджил ван Дайк.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР