Една от най-новите вайръл тенденции в TikTok се нарича тиха

...
Една от най-новите вайръл тенденции в TikTok се нарича тиха
Коментари Харесай

В „тиха депресия“ ли са САЩ? Икономисти отговарят на вайръл теория в TikTok

Една от най-новите вайръл трендове в TikTok се назовава " тиха меланхолия ".

Понятието има за цел да изясни по какъв начин основни разноски като тези за жилище, превоз и храна съставляват все по-голяма част от заплатата на средностатистическия американец.

Според някои консуматори на платформата, през днешния ден е по-трудно да се оправиш с живота, в сравнение с през най-лошия стопански интервал в историята на страната – даже дните на Голямата меланхолия, изяснява CNBC.

Но икономистите изрично не са съгласни с това.

" Всяко разбиране от TikTok, че животът през 1923 година е бил по-добър, в сравнение с е в този момент, се разминава с действителността ", споделя професорът по стопанска система от Колумбийското бизнес учебно заведение Брет Хаус.

В съпоставяне с преди 100 години " през днешния ден продължителността на живота е доста по-голяма, качеството е доста по-добро, опциите за реализация на капацитета са доста по-големи, правата на индивида се съблюдават в по-голяма степен, а достъпът до информация и обучение е необятно уголемен ", добавя той.

Дори когато се преглеждат единствено цифрите, страната продължава да се уголемява след пандемията, заобикаляйки предходните прогнози за криза.

Официално, Националното бюро за стопански проучвания дефинира рецесията като " забележителен спад в икономическата интензивност, който се разгръща в цялата стопанска система и продължава повече от няколко месеца ".

През предишния век е имало повече от дузина рецесии, като някои са траяли до година и половина.

Това надали е меланхолия

Единствената меланхолия, която Съединени американски щати в миналото са преживявали в индустриалните времена, е траяла едно десетилетие - от срутва на фондовата борса през 1929 година до 1939 година, когато Съединени американски щати се активизират за Втората международна война.

Депресията е " нещо напълно друго ", споделя пред CNBC Сюзън Хаусман, шеф по проучванията в Института за заетостта " У.Е. Ъпджон ". " Не сме виждали нещо сходно от 80-90 години ", добавя ученият.

Всъщност последният тримесечен отчет за Брутния вътрешен артикул, който наблюдава цялостното положение на стопанската система, набъбна повече от предстоящото, а напъните на Федералния запас да понижи инфлацията до момента са сполучливи, което е рядко срещано достижение в икономическата история.

В последните си стопански прогнози Централната банка алармира, че ще понижи лихвените проценти през 2024 година, даже и при продължаващ напредък на стопанската система, което би било търсения път към " меко приземяване ", при което инфлацията се връща към задачата на Фед от 2%, без да провокира доста повишаване на безработицата.

" Със сигурност стопанската система се забавя, а пазарът на труда се охлажда, само че не сме в меланхолия ", споделя Сунг Уон Сон, професор по финанси и стопанска система и основен икономист в SS Economics.

По последни данни на Министерството на труда на Съединени американски щати през ноември безработицата е спаднала до 3,7%, а съотношението сред свободните места и наличните служащи е 1,3 към 1 – надалеч от 25% безработица през 30-те години на предишния век.   " Сега заплатите се усилват по-бързо от инфлацията, което покачва покупателната дарба. Това надали е меланхолия. ", счита професорът.

Засегнати са повече бедните, в сравнение с богатите

Независимо от икономическото положение на страната обаче, доста американци се борят с високите цени на ежедневните артикули, а множеството са изчерпали спестяванията си и в този момент разчитат на кредитни карти, с цел да свържат двата края.

Семействата с по-ниски приходи са мощно наранени, споделя Томас Филипсън, професор по обществени политики в Чикагския университет и някогашен и.д. ръководител на Съвета на икономическите съветници към Белия дом.

Най-нископлатените служащи изразходват по-голяма част от приходите си за артикули от първа нужда като храна, наем и гориво – категории, които също означават по-високи от междинните инфлационни скокове.

" По отношение на изгубените действителни приходи, инфлацията е засегнала повече бедните, в сравнение с богатите, защото е била релативно по-висока за категориите с по-голям дял от бюджетите на семействата ", споделя Филипсън.

Жилищният пазар натежава върху настроенията

Жилищният пазар натежава върху мнението на доста американци за това по какъв начин се оправя страната като цяло, без значение какво споделят другите данни.

От началото на годината до момента цените на жилищата са се повишили с 6,1%, което е доста повече от междинното нарастване за цялата календарна година през последните 35 години, съгласно показателя S&P CoreLogic Case-Shiller.

Лихвите по ипотечните заеми се намалиха, само че към момента са над 7%, а предлагането на жилища за продажба остава доста едва.

Това изяснява за какво американците се усещат толкоз зле във връзка с личното си финансово положение, даже когато страната е в положително положение, добавя Хаус.

" Тъй като притежаването на жилище е най-голямото капиталово решение, което множеството хора вземат през живота си, пазарът на недвижими парцели евентуално потиска възприятията на американците по отношение на стопанската система на Съединени американски щати. ", добавя професорът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР