Една от най-непрозрачните и скандални фирми на Столична община- Чистота

...
Една от най-непрозрачните и скандални фирми на Столична община- Чистота
Коментари Харесай

Любима фирма на ГЕРБ ще чисти район „Красна поляна“ още 1 г.

Една от най-непрозрачните и скандални компании на Столична община- „ Чистота Искър “, която от 2 година се споделя „ Софекострой “, ще продължи да дава отговор най-малко още една година за почистването на регион „ Красна поляна “. Кметството подписа нов контракт с дружеството за „ събиране и превозване на боклуци, разчистване и поддържане на улици и места за публично прилагане на територията на „ Красна поляна “, за което „ Софекострой “ ще получи 4,72 млн. лева без Данък добавена стойност, проличава от регистъра с публичните поръчки. Споразумението важи до началото на 2024 година Дейностите са предоставени с обичания на ръководещите от ГЕРБ инхаус-договор, при който не се организира конкурс. „ Красна поляна “ е изключение спрямо останалите елементи на София, защото за тях се организират публични поръчки. В резултат огромна част от кварталите на града са в ръцете на компании на известните предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви, на Румен Гайтански, прочут като Вълка, както и на консорциуми към „ Титан “ на Димитър Борисов и Иво Иванов.

„ Чистота Искър “ дава отговор за сметосъбирането в „ Красна поляна “ от 2015 година През 2018 година договорът й бе продължен с анекс до края на 2023 година, макар че в това време сдружението към този момент бе станало известно с фрапиращи условия. Както " Сега " неведнъж писа, през 2019 година се разбра, че предишната година управлението му е пренасочило над 12 млн. лева (около 97% от дотацията си) за наем на почистваща техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като неин краен притежател след това бе огласен упоменатия Румен Гайтански. През зимата на 2020 година сдружения на предприемача публично получиха контракти за разчистване на няколко региона на София. 

След направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради скандалния и непрогледен метод, по който " Чистота Искър "  се ръководи, тогавашният шеф Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. До ден сегашен обаче няма информация прокуратурата да е свършила нещо и инспекцията да е довела до резултати и последици. След това ГЕРБ назначиха за нов началник на " Чистота Искър " Цветомир Жеков, който преди този момент бе кмет на регион " Изгрев " от листата на партията. През октомври 2019 година обаче гласоподавателите в " Изгрев " го изгониха от поста, след което той скоропостижно бе изместен в общинското сдружение.   

През зимата на 2021 година болшинството в Столичния общински съвет- обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", преименуваха " Чистота Искър " на " Софекострой ". Впоследствие Столична община продължи да подписва многомилионни контракти с компанията, без да внася изясненост дали след това парите не се насочват към частници. Същата година общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова предизвести, че това евентуално се слува, откакто пресметна, че за 2020 година приходите на „ Чистота Искър “ са в размер на 20,7 млн. лева,от които 95%са за действия, които са й предоставени от общината без състезания. За същия период разходите на сдружението са към 20 млн. лева, от които над 11 млн. са за външни услуги, предоставени неразбираемо от кого.

В доклада на сдружението за 2021 година също се видя, че " Софекострой " продължава да дава милиони на външни компании, без да дава информация в какво се показват предоставените й услуги и имета на субектите, които й ги продават. Въпросните външни услуги образуват съвсем 40% от всичките разноски на сдружението, като единственото по-голямо перо от тях е фонд „ Работна заплата “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР