Една от най-мощните магнитни бури напоследък удари Земята. Уредите на

...
Една от най-мощните магнитни бури напоследък удари Земята. Уредите на
Коментари Харесай

Удари магнитна буря, която носи проблеми, но украси зрелищно небето СНИМКИ

Една от най-мощните магнитни стихии в последно време удари Земята. Уредите на НИГГГ-БАН регистрираха най-високите равнища по 9-степенната канара на Kp-индекса, считан за един от индикаторите при тези феномени. Смущенията в геомагнитното поле на планетата започнаха през почивните дни и доближиха своя най-много през миналите часове.

Според геофизиците от НИГГГ-БАН през последните 24 часа са регистрирани над 20 слънчеви изригвания в два дейни района. Тяхната прогноза е, че бурята ще продължи най-малко още два дни.

Хората, чувствителни към сходни феномени, ще усещат неразположения от друг темперамент - главоболие, изнемощялост, липса на централизация и съмнения в кръвното налягане, написа Нова. Междувременно от Центъра за наблюдаване и прогнози на галактическото време на НАСА предизвестиха за вероятни нарушавания в телекомуникациите, спътниците и навигацията.

Потокът от плазма, подбуден от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, само че и да докара до зрелищно полярно зарево, прецизират те.

„ За необятната общност, в случай че имате ясно небе през нощта и се намирате на по-високи географски ширини, това ще бъде чудесна опция да видите по какъв начин небето се озарява от полярно зарево ".

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се прекатурва, което значи, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата интензивност се трансформира по време на този цикъл и в този момент е покрай най-активната си фаза, наречена безоблачен най-много.

В такива интервали геомагнитни стихии от вида на тази сега могат да връхлетят Земята няколко пъти годишно, споделя Лаш. През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.

Снимки: Matt Melnyk

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР