Една от най-мощните британски благотворителни организации – Оксфам“, се оказа

...
Една от най-мощните британски благотворителни организации – Оксфам“, се оказа
Коментари Харесай

Оксфам призна за секс скандал в мисията й в Хаити

Една от най-мощните английски благотворителни организации – „ Оксфам “, се оказа в центъра на секс скандал с жертви на земетресението в Хаити през 2010 година

Бившият шеф на „ Оксфам “ за Хаити е признал, че е приемал проститутки в служебната си вила, преди да напусне организацията през 2011 година Това е записано в изводите на вътрешното следствие от оня интервал, оповестени през днешния ден и представени от „ Фигаро “.

Преди седмица обява в „ Таймс “ упрекна шефа за Хаити Роланд ван Хаувермайрен и други чиновници на организацията, че са употребявали услугите на проститутки, до момента в който са били на филантропична задача там. Хаувермайрен  в началото отхвърли.

Скандалът заплаши финансирането на организацията от английското държавно управление. Заради това зам. изпълнителната директорка на " Оксфам " Пени Лорънс подаде оставка и пое цялата отговорност.

Аферата е от 2011 година Хуманитарната задача отпред с белгиеца Роланд ван Хаувермайрен отпътува за Хаити  след смъртоносното земетресение през 2010. Жертвите на труса са сред 200 000 и 300 000.

Още същата година Хаувермайрен подава оставка и напуща Хаити.

Сега се схваща, че това е станало след вътрешното следствие на неприемливото държание.

„ Оксфам “ обществено афишира отчета и признава, че премълчаването на абсурда е довело до загуба на доверие.

Данните на следствието опровергават изказванията на Хаувермайрен, който в четвъртък съобщи с отворено писмо, че е напуснал задачата, тъй като не е упражнявал задоволително надзор върху другите й чиновници, които са се възползвали от проститутки. В това писмо белгиецът признава единствено че е имал къса връзка с хаитянка, само че тя не била продажница и не била жертва на земетресението.

Основната активност на " Оксфам " е в най-бедните страни. Тя има 5083 чиновници, 27 хиляди доброволци и 800 хиляди дейни последователи. Според доклада на " Оксфам " за 2016-17 година са били подкрепени 11,6 млн. души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР