Една от най-мащабните ретроспекции с произведения от колекцията на Института

...
Една от най-мащабните ретроспекции с произведения от колекцията на Института
Коментари Харесай

Пловдив посрещна най-голямата немска пътуваща изложба

Една от най-мащабните ретроспекции с творби от сбирката на Института за интернационалните връзки на Германия може към този момент да бъде прегледана в Пловдив. Изложбата се провежда от Фондация " Пловдив 2019 " и Институт за интернационалните връзки на Германия – IFA в партньорство с Гьоте-институт България. Официалното разкриване стана факт в 18:30 часа в петък, 11 октомври, в изложбена зала " 2019 " на улица " Гладстон ". Експозицията ще остане в града до 8 декември, а входът е свободен.

Изложбата " Пътуване по света. Изкуство от Германия " показва за пръв път в България забележителна селекция от 350 творби на към 80 актьори, оставили мощен отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа от 1949-та година до наши дни. Това е и един от главните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата за цялата година. Колекцията е разграничена условно на две – в изложба " Капана " са ситуирани творбите на създатели от по-старо време, а в " 2019 " на улица " Гладстон " са творбите от по-ново време.

Творбите бяха показани посредством изложбен тур, в който се включиха персонално кураторите Матиас Винцен и Матиас Флюге. " С сътрудника започнахме да работим върху тази галерия през 2009-та година. За пръв път я представихме в Карлсруе, Германия. Избирахме всред общо 23 000 творби на изкуството, като се спряхме на 350 произведения на към 80 създателя. Можем да кажем, че това съставлява синтез на 60 години художествено изкуство в страната ни ", съобщи при представянето Матиас Винцен.

" Докато подбирахме творбите, които да изложим, забелязахме, че през тези 60 години фотографията се е трансформирала в изкуство. В нашата галерия може да видите на едно място както източногерманска, по този начин и западногерманска снимка. Мога самоуверено да заявя, че както тук, по този начин и в " Капана " може да видите, че историята на изкуството не е същата като политическата история. Оказва се, че хората от двете страни на Берлинската стена са работили върху едни и същи проблеми. Друго, което забелязахме, е ролята на дамите в изкуството ", описа Матиас Винцен. Самият той произлиза от Западна Германия, до момента в който Матиас Флюге е от източната част на страната и по този начин двамата се допълват прелестно в работата си по правенето на изложбата. Като доказателство за това те акцентираха, че по време на селекцията на творбите, те са били на едно и също мнение в 90 на 100 от случаите.
" Това е една изключителна галерия, която събира изкуството от Източна и Западна Германия. Тази галерия демонстрира ясно по какъв начин политиката стои от едната страна, а от другата е изкуството и създателите от Източна и Западна Германия са били в непрестанен разговор между тях. Ние можем да гледаме на Берлинската стена като на мембрана за хрумвания и визии ", съобщи Матиас Флюге.

Авторите, които ще могат да се видят за първи път в Пловдив, са енциклопедични имена като Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха, Нам Джун Пайк, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Томас Шюте, Волфганг Тилманс, Гюнтер Юкер, Волф Фостел, Улрих Вюст и други.
Какво можете да видите в " 2019 " - научете в SofiaLive.bg!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР