Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на

...
Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на
Коментари Харесай

„Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс

Една от най-мащабните пясъчни стихия, разразила се на повърхността на Марс преди седмица, може да е унищожила марсохода "Опортюнити ". Това обявиха от НАСА, откакто екипът от дни няма връзка с роувъра, който към този момент 15-та година обикаля повърхността на Червената планета и изпраща данни към Земята.

Бурята, която прекъсна връзката на "Опортюнити " със Земята, е покрила ¼ от повърхността на Марс и се чака да обхване цялата планета през идващите няколко дни. Може да отнеме седмици, даже месеци преди небето над Марс да се проясни задоволително, че слънчевите лъчи да доближат повърхността и да презаредят батериите на роувъра, който се зарежда от слънчева сила чрез слънчеви панели.



Инженерите се надяват апаратът да оцелее, само че в същото време имат опасения, че може и да не се разсъни повече, с което ще постави край и на задачата, която извършва съзнателно към този момент 15 години.

Проблемите на "Опортюнити " започнаха преди няколко дни, когато бурята го застигна. Тя подвигна толкоз прахуляк във въздуха, че скри Слънцето и блокира достъпа на слънчева светлина до повърхността на планетата. Без лъчите на слънцето, батериите на марсохода се изтощиха и той се изключи, прекъсвайки всички връзки с екипа на НАСА.
Опортюнити с прашни и почистени от прахуляк слънчеви панели. Селфи направено през 2014 г.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР