Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на

Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на ...

„Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс.


Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на Марс преди седмица, може да е унищожила марсохода "Опортюнити". Това заявиха от НАСА, след като екипът от дни няма връзка с роувъра, който вече 15-та година обикаля повърхността на Червената планета и изпраща данни към Земята.

Бурята, която прекъсна връзката на "Опортюнити" със Земята, е покрила ¼ от повърхността на Марс и се очаква да обхване цялата планета през следващите няколко дни. Може да отнеме седмици, дори месеци преди небето над Марс да се проясни достатъчно, че слънчевите лъчи да достигнат повърхността и да презаредят батериите на роувъра, който се захранва от слънчева енергия посредством соларни панели.Инженерите се надяват апаратът да оцелее, но същевременно имат опасения, че може и да не се събуди повече, с което ще сложи край и на мисията, която изпълнява съвестно вече 15 години.

Проблемите на "Опортюнити" започнаха преди няколко дни, когато бурята го застигна. Тя вдигна толкова прах във въздуха, че скри Слънцето и блокира достъпа на слънчева светлина до повърхността на планетата. Без лъчите на слънцето, батериите на марсохода се изтощиха и той се изключи, прекъсвайки всички връзки с екипа на НАСА.
Опортюнити с прашни и почистени от прах соларни панели. Селфи направено през 2014 г.

Източник: fakti.bg