Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да

...
Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да
Коментари Харесай

Най-богатата източноевропейска страна, която може да повиши пенсиите, без да се превръща в Гърция

Една от минимум задлъжнелите страни в Европа има опция да усили пенсиите си, без да се изправи пред рецесия, сходна на гръцката през идващите десетилетия, сподели министърът на труда, критикувайки десетилетната настройка за строга бюджетна дисциплинираност.

Със постоянен стопански напредък и най-ниската безработица в Европейски Съюз Чешката република ръководи един от най-големите бюджетни остатъци в блока и има четвъртата най-малка тежест за обществения дълг. Тя е най-богатата от някогашните социалистически страни в Европейски Съюз.

Макар че това дава опция на държавното управление да усили разноските за пенсии, преправяне на данъчната система може да финансира още по-голяма агресия в дълготраен проект, сподели министърът на труда Яна Малачова в изявление за Bloomberg.

 Чехия раздава благосъстоянието си на най-бедните и възрастните
Най-стабилната стопанска система в Европа раздава благосъстоянието си на най-бедните и възрастните

Страната влага насъбраното в пенсии, бюджетни заплати и отлагани инфраструктурни планове

" Когато погледнете други страни, ние не харчим толкоз доста за пенсии. Въз основа на актуалните стопански прогнози, към момента има независимост на деяние ", съобщи 37-годишната Малачова.

" Дългосрочният спор би трябвало да се концентрира върху прибавянето на повече средства към системата, което не е допустимо без по-високи данъчни доходи ", изясни тя.

Но не всички са съгласни с концепциите на ръководещите. Националният фискален съвет, самостоятелен съвещателен орган за бюджета, предизвести, че страната ще се изправи пред рецесия, сходна на тази в Гърция след няколко десетилетия, защото делът на пенсионерите нараства, а данъкоплатците се пенсионират.

 Чехия счита да развърже кесията, само че някои икономистите се тормозят
Чехия счита да развърже кесията, само че някои икономистите се тормозят

Прага готви нарастване на разноските от €4 милиарда

Министърът отхвърли предизвестията. " Функционалната " пенсионна система зависи от общата икономическа конкурентоспособност, а не от броя на пенсионерите, сподели Малачова.

През последната година разноските за пенсии за възраст са единствено към 3/4 от междинното за Европейски Съюз ниво от 10.2% от брутния вътрешен артикул.

Догонване

С продуктивност на глава от популацията от към 9/10 от междинната за Европейски Съюз предходната година, чехите надминаха съседите си от ЦИЕ по витален стандарт, както и по-възрастните членове на Гърция и Португалия. Но те изостават надалеч зад прилежаща Германия, където тази цифра е 123%. Други някогашни комунистически страни, в това число Словения, Полша и Унгария, също постепенно наваксват разликата със Запада.

 Работниците в най-стабилната стопанска система в Европейски Съюз печелят войната против ниските заплати
Работниците в най-стабилната стопанска система в Европейски Съюз печелят войната против ниските заплати

Компаниите нямат избор, с изключение на да покачат възнагражденията

Един от методите за възобновяване на изкачването ще бъде да се харчи повече за държавни заплати и да се покачва минималната заплата в дълготраен проект. Средната месечна пенсия при мъжете е 13 093 крони (570 долара), а при дамите е 10 772 крони (470 долара) за предходната година.

Правителството на милиардера министър председател Андрей Бабиш възнамерява да харчи 8% повече за заплати в държавния бранш през 2019 година, откакто разгласи рекордно нарастване на пенсиите с 900 крони на месец, което се чака през януари. Малачова предлага и 10-процентно нарастване на минималната заплата до 13 400 крони (586 долара) на месец.

За да финансира тези смели начинания, държавното управление би трябвало да преработи данъчната система, сподели Малакова, член на младежките ръководещи социалдемократи. Мерките може да включват унищожаване на данъчните облекчения, в това число тези за пребиваващи в домовете съпрузи и строги ограничения против укриването на налози.

 Защо безработицата в Чехия е най-ниската в Европейски Съюз?
Защо безработицата в Чехия е най-ниската в Европейски Съюз?

Предпоставките за това са няколко

Нейната партия предложи да наложи специфичен налог върху банките, както и върху други промишлености - концепция, на която партията на Бабиш се опълчва.

" Просто не е почтено да плашим хората, казвайки, че със застаряването на популацията няма да има никакви пари за пенсии. Социалдемократите оферират нови корпоративни налози за енергийните, телекомуникационните и банковите браншове. С това би трябвало да е обвързвана пенсионната промяна ", съобщи Малачова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР