Една от най-красивите любовни истории в българската литература - Крадецът

...
Една от най-красивите любовни истории в българската литература - Крадецът
Коментари Харесай

Крадецът на праскови излиза в луксозно илюстровано издание

Една от най-красивите любовни истории в българската литература - " Крадецът на праскови " на Емилиян Станев, се появява на българския пазар в ново първокласно издание на " Сиела " с твърди корици и с илюстрациите на Дамян Дамянов.

Вдъхновилата едноименния филм на Въло Радев и с присъединяване на Невена Коканова и Раде Маркович повест ще ни направи част от трагичната орис на Елисавета - дамата на строгия полковник, и сръбския военнопленник Иво Обретенович.

Първата международна война, Велико Търново.

В град, претъпкан с евакуирани и в който във всяка къща живеят по две-три фамилии, водата и храната не доближават, а несигурността прелива по калдъръмените тротоари, ориста на една жена вечно се трансформира, когато се оказва лице в лице с мъжа със смолисточерни очи.

Единият е заложник на сивото си и лишено от обич ежедневие, върху другия тегне печатът на гибелта и войната. Естественият блян към благополучие ги събира, а любовта се оказва единственото избавление в разпадащия се към тях свят, в който всичко човешко като че ли е непреклонно заличено от сърцата на хората.

С тъничък психологизъм и майсторство Емилиян Станев изследва както мрачната, непозната страна на човешките пристрастености, по този начин и тази, която възвисява и облагородява.

" Крадецът на праскови " съумява освен да покаже българската реалност, само че и да излезе отвън рамките на националното, трансформирайки се в повсеместен психически разказ за комплицираната и спорна човешка природа. Роман за обичта, която съумява да открадне, да избави духа даже и от гибелта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР