Една от най-известните захарни фабрики в Румъния - Zaharul ще

...
Една от най-известните захарни фабрики в Румъния - Zaharul ще
Коментари Харесай

Германци закриват една от най-големите захарни фабрики в Румъния

Една от най-известните захарни заводи в Румъния - Zaharul ще бъде затворена.

Производственото дружество, което се намира в град Орадя, покрай румънско-унгарската граница, ще бъде закрито по избор на притежателя - немската компания Pfeifer & Langen.

200 чиновници ще бъдат съкратени, а фамилиите на 93 фермери в района, които имат контракт с компанията, ще би трябвало да се преориентират, откакто са вложили десетки хиляди евро в захарно цвекло.

Производителите на захарно цвекло желаеха да се обединят и да купят фабриката, само че договарянията се провалиха.

" До 2020 година захарното цвекло получава дотация от над 1000 евро на хектар и беше добре да го използваме за този интервал, само че щом притежателите не желаят, ние няма какво да създадем ", сподели Александру Луцакс, президент на Асоциацията на обработвателите на земи от Северозапада.

Германската компания реши да затвори предприятието, потвърждавайки, че цвеклото е по-скъпо в Румъния, в сравнение с в Полша. Инвеститорът обаче резервира марката " Диамант ", която ще се създава в Полша и Украйна.

Pfeifer & Langen счита, че захарната фабрика е нерентабилна, тъй като купува цвекло на локалния пазар на цена от 516 евро за звук, до момента в който цената на звук в Германия и Полша е 320 евро за звук. Най-добре би било цената да спадне до 300 евро за звук, предлагат от профсъюзите.

Според синдикатите обаче загубите на захарното дружество са умишлено породени от немските му притежатели.

" От септември до януари, създадената захар в Орадя се дължи на локалното производството на цвекло, а от няколко месеца фабриката обработва сурова захар от Германия, която е принудена да купува на доста по-висока от пазарната цена.

По този метод фабриката Zaharul умишлено е фалирана, а облагите са изнесени в Германия ", твърди Драгош Фрумошу, президент на Федерацията на синдикатите в хранителната индустрия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР