Една от най-известните опери в света - Бал с маски

...
Една от най-известните опери в света - Бал с маски
Коментари Харесай

Прочутата опера Бал с маски отново в София

Една от най-известните опери в света - " Бал с маски " на Джузепе Верди, още веднъж се завръща пред българската аудитория, с постановки на 15 и 16 февруари в Софийската опера и балет. 

Постановката е история на едно политическо ликвидиране. Случаят, по който е либретото на шедьовъра на Верди, е същински. Става дума за убийството на шведския крал Густав ІІІ по време на бал през 1792 година Това е историческо събитие, което служи за сюжет на няколко трагични и оперни произведения. Едноименната пиеса от Е.Скриб заляга в сюжетна основа на операта на Верди. 

Съдбата на това заглавие е трагична като неговото наличие, напомнят от Операта. Творбата минава през цензура, възбрана за осъществяване и анулация на тази възбрана, само че не без отстъпки от страна на композитора. Верди трансформира първичното заглавие, сменя и мястото на деяние и имената на персонажите, с цел да даде късмет на " Бал с маски "  да влезе в листата с шедьоври на международната опера. Композиторът е съзнавал значимостта на творбата си, доста детайли от която са оценени като върхови в музикалната драматургия.

" Бал с маски "  има величествен триумф от премиерата й в " Театър Аполо "  в Рим на 17 февруари 1859 година, до през днешния ден. Включена е в непрекъснатия репертоар на всички международни театри.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР