Една от най-големите звезди на Болшой театър, която напусна престижната

...
Една от най-големите звезди на Болшой театър, която напусна престижната
Коментари Харесай

Олга Смирнова: Достоевски и Толстой ни учат, че трябва да говорим честно и открито

Една от най-големите звезди на Болшой спектакъл, която напусна влиятелната балетна натрупа на театъра, с днешна дата се приготвя за дебюта си в Националния балет в Амстердам.

„ Животът ми се промени на 180 градуса за един ден “, споделя примабалерината пред „ Гардиън “. „ Сутринта не знаех, че ще напусна Русия, a вечерта към този момент бях в самолета.”
 Излизаме на шествие в София и бдение със свещи в Пловдив 5 апр 2022 | Потресени от зверствата в Буча и омерзени от реакциите на част от българите, които настойчиво повтарят кремълските...
30-годишната примабалерина беше една от най-видните в Болшой спектакъл. По-рано този месец тя се причисли към Националния балет в Амстердам, като остави Москва зад тила си. Този ход пристигна малко откакто Смирнова написа откровена позиция в Телеграм, с която осъжда войната в Украйна. „ Аз съм срещу войната с цялата си душа. Никога не съм помисляла, че мога да се срамя от Русия. Никога не съм помисляла, че мога да се срамя от, само че през днешния ден усещам, че има преди и след “, показа искрено тогава тя.

След случилото се тя за първи път дава изявление пред „ Гардиън “ от Амстердам, като обосновава повода за напускането си. „ Просто усетих, че атмосферата в страната е напрегната. Международните полети бяха анулирани и имаше клюки, че границите ще бъдат затворени, тъй че взех решението да си потегли. Не желаех да пожертвам, като очаквам повече. "

Балерината е наясно, че изказването,с което излиза пред света, ще я сложи в епицентъра на събитията. „ Почувствах, че би трябвало да приказвам. Не можех да го тая в себе си повече. Имаше доста актьори, които обявиха позицията си. Възхищавам се на съветската литература. Достоевски и Толстой са обичаните ми писатели. Те ни учат, че би трябвало да приказваме почтено и намерено. “

Смирнова съвсем не се чувала с сътрудниците си от Болшой от този момент, като се изключи няколко подкрепящи и трогателни известия, които я получила.

„ Хората се опасяват да приказват. Ако нямат различен избор, с изключение на да останат в страната, избират да не приказват. Всеки би трябвало да може да реши в какъв вид общество желае да живее и от какъв брой независимост се нуждае, с цел да живее пълноценно.”

Критиката към властта в Русия може да има последици. Генералният шеф на Болшой спектакъл Владимир Урин е измежду културните дейци, подписали се против. Миналата седмица Путин излезе с предложение към ръководителя на петербургския Мариински спектакъл Валерий Гергиев да слее своя спектакъл с московския Болшой, като по този метод загатна, че Урин ще бъде отхвърлен от служба. Подобни дейности напълно ясно демонстрират, че репутацията на Русия е съществено уронена от дейностите на съветското държавно управление

„ Никога не съм се интересувала от политиката “, споделя Смирнова, като внимава с думите си. „ Но стана невероятно политиката да се пренебрегва, поради това се изказах срещу войната. Войната е недопустим метод за разрешаване на какъвто и да е спор в нашия цивилизован свят. "

Освен че желае войната да бъде прекъсната допустимо най-скоро, тя се тревожи за бъдещите връзки сред Русия и останалия свят. „ Наистина е мъчително “, споделя тя. " Става дума и за репутацията на целия съветски народ. "

Междувременно родителите на Смирнова към момента са в Русия. „ За тях беше в действителност мъчно да го одобряват. На първо място, тъй като са родители и желаят да съм покрай тяй. Те са смутени, желаеха да остана, само че мисля, че просто им би трябвало повече време, с цел да одобряват и схванат решението ми. "

Когато войната стартира, Смирнова се възвръща от травма и има опция да се откъсне от натоварения всекидневен график от подготовки и представления. „ Това ми оказа помощ да погледна на обстановката в профил “, споделя тя. След като взима решението да замине, тя разполага с пет часа да опакова нещата си. Първоначално тя и брачният партньор й взимат полет за Дубай, по-късно за Амстердам, където Смирнова стартира подготовки на идващия ден.

Тя постоянно е желала да бъде част от международната сцена: сработва се чудесно с гостуващи хореографи в Болшой, обича актуалния взор към класиките и мечтае да танцува балет по хореографиите на Ханс ван Манен в Нидерландия. Въпреки това, тя е на мнение, че животът й би се стекъл по друг метод при други условия.

Младата жена към този момент репетира за балетната премиера на „ Раймонда “ този април. Въпросът е в положение ли е да се концентрира по време на подготовките? В отговор Смирнова се усмихва. „ Истинско благополучие е да можеш да репетираш още веднъж “, споделя тя. „ По някакъв метод това избавя от хаоса в близост. Мога да кажа, че това е най-безопасното място, където мога да запазя тишина в съзнанието си и да се съсредоточвам. Толкова се веселя, че съумях да преговарям още от първия ден, в който дойдох.”

Смирнова възнамерява да остане в Амстердам в обозримо бъдеще, като няма визия какво я чака. „ В Амстердам ме посрещнаха топло “, споделя тя. " Ще се опитам да направя всичко допустимо за тях. "

Дали примабалерината ще се върне в Русия е противоречиво. „ За да се върна в Русия, евентуално ще би трябвало да отстъпя от думите си. Това няма по какъв начин да се случи. Разбира се, бих желала да видя родителите си, да мога да отида в родния си Санкт Петербург. Но бъдещето е толкоз нестабилно, както това на страната, по този начин и моето. "

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР