Една от най-големите вериги на западноевропейския пазар за търговия с

...
Една от най-големите вериги на западноевропейския пазар за търговия с
Коментари Харесай

Една от най-големите модни вериги идва в Източна Европа, но пропуска България... засега

Една от най-големите вериги на западноевропейския пазар за търговия с облекла и артикули за дома Primark се готви да отвори първите си магазини в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Досега най-близките до България обекти на компанията се намираха в Австрия и Италия.

През предходната седмица от управлението на сдружението обаче оповестиха, че през 2019 година следва да проработи първият им магазин в словенската столица Любляна. Това ще е пазар номер 12 за веригата. По-късно следва подобен да се появи и на полския пазар - във Варшава.

На въпрос на Money.bg дали в проектите на Primark може да бъде включено и навлизането им в България, от компанията разясниха:

" Primark ще дебютира в Централна и Източна Европа с първи магазин в Любляна през 2019 година. Също по този начин планираме да навлезем на още няколко пазара в района през идващите години. Вече имаме подписано съглашение и за първи обект във Варшава. ".

В момента с изключение на в Западна Европа веригата развива бизнес и в Щатите, който възнамерява да разшири паралелно с този в ЦИЕ. Тя отвори девет обекта в Съединени американски щати през лятото на тази година и възнамерява нови такива в Ню Джърси и Флорида до 2020 година.

" Ръстът на експанзията ни на нови пазари постоянно е обмислен ", разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Джордж Уестън пред Reuters през предходната седмиця. " Отне ни 10 години да достигнем 45 магазина в Испания. Смятам, че бързината на растежа ни в Америка също е обмислен ", добавя той.

По отношение на навлизането в ЦИЕ пред медията Уестън показва: " Очакваме полският пазар също да бъде доста добър за нас. Ние имаме доста полски купувачи в магазините ни в Берлин. ".

Дружеството е част от групата на английския колос Associated British Foods, като тя дава отговор за близо половината от приходите и облагата на компанията майка. Общо Primark, която влиза в категорията " дискаунтър ", има 360 магазина в световен мащаб, като 185 от тях се намират в Обединеното кралство.

Приходите на компанията за последната финансова година възлизат на 7,4 милиарда паунда или 8,4 милиарда евро, а облагата й е 843 милиона паунда или 965,8 милиона евро.

Източна Европа - новата цел на огромните вериги в сектора

Може да се каже, че Източна Европа, и в частност България, се трансформират в един от пазарите, където огромните фешън вериги търсят опция за развиване. У нас, както и в доста от страните в района, към този момент оперират главните съперници на Primark в лицето на европейските водачи Zara и H&M, както и американските Forever 21.

 Германската KiK отваря 10 магазина в България през идната година
3564 магазина по-късно, немският колос KiK възнамерява първите си 10 и в България

Веригата е един от най-големите дискаунт търговци на облекла в Европа

През последните няколко месеца две нови компании в този сегмент оповестиха, че ще влязат на българския пазар. През септември стана ясно, че немската верига KiK ще отвори 10 обекта у над през идната година, като все още към момента се обмисля къде ще се намират те. По същото време компанията ще започва и бизнеса си в прилежаща Румъния.

Няколко седмици по-късно пък източноевропейската група PEPCO удостовери, че ще навлезе на българския пазар при започване на идната година, като до края на 2021 година чака да има 60 обекта в страната. Дружеството е водач в продажбите на дрехи и домашни използва на ниски цени.

 Веригата Pepco навлиза в България и отваря 60 магазина до 2021-а
Лидер в търговията с евтини дрехи навлиза в България и отваря 60 магазина до 2021-а

Компанията ще наеме над 500 души в страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР