Една от най-големите трагедии на 60-те години на 20 век

...
Една от най-големите трагедии на 60-те години на 20 век
Коментари Харесай

Откриха френска военна подводница, изчезнала мистериозно преди 50 години

Една от най-големите нещастия на 60-те години на 20 век евентуално скоро ще бъде разгадана. След 50 годишно търсене в Средиземно море, покрай крайбрежията на град Тулон, беше открита френска военна подводница. При случая през 1968-година на борда имало 52-ма души.

Кадрите са от 1961-ва. Седем години преди " Минерва " да изчезне. Последната връзка с подводницата е от 26 януари 1968-ма. А последното известие на екипажа било, че до час ще са на пристанището в Тулон.

Не е ясно какво се е случило с " Минерва ". Хипотезите са доста - от повреда до гърмеж на торпедо. Последвала бърза интервенция, само че подводницата не била открита. В издирването се присъединил даже известния океанограф Жак Кусто. Но той не съумял да локализира мястото на нещастието.

През годините са правени доста опити да бъдат открити останките, само че безрезултатно. Миналата година околните на моряците желаеха да бъде възобновено издирването. В интервенцията се включи американски транспортен съд, който с дронове съумя да локализира къде е потънала подводницата.

Облекчение за фамилиите и техническо достижение - по този начин френският боен министър разяснява новината за откриването на плавателния съд. Трагедията с " Минерва " е най-тежкият случай с подводница през 60-те години.

Останките бяха открити на 45 километра от крайбрежията на Тулон, на дълбочина 2 370 метра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР