Една от най-големите тайни на Алкатрас е тайната на трите

...
Една от най-големите тайни на Алкатрас е тайната на трите
Коментари Харесай

Живи или мъртви са тримата избягали от Алкатраз

Една от най-големите секрети на Алкатрас е тайната на трите " подправени глави ". Преди 52 години, през 1962, от най-прочутия затвор бягат трима пандизчии. За задачата бандитите употребяват сал.

Според доста от мненията, бегълците са имали най-малък късмет да стигнат живи до сушата. Ново изследване обаче сочи, че те може и да са се измъкнали.

След като изчезват, нарушителите повече не са видени. За да бъде възобновено тяхното бягство, учените от университета Делфт и изследователския институт Делтарес, Холандия, основават компютърна техника, която да покаже възможностите им да се измъкнат. Според нея, в случай че те са се измъкнали от острова тъкмо в среднощ, както се твърди, са имали действителен късмет да стигнат до сушата. Но в случай че часът на бягството е няколко часа по-рано или по-късно, то те най-вероятно са станали жертва на ледените води на залива Сан Франциско.

За това епично и само бягство от пандиза на о. Алкатраз е основан филмът " Escape from Alcatraz ". Главната роля изиграва Клинт Истууд. В тази потайна и завладяваща случка, тримата банкови обирджии – Кларънс Ейнглин, Джон Ейнглин и Франк Морис, месеци наред копаят тунел с подострени лъжици. През нощта на бягството, на своето място в килиите, те слагат подправени глави, направени от сапун, тоалетна хартия и коса и се измъкват от световноизвестния затвор.

Престъпниците бягат на сал, направен от дъждобрани – най-актуалната версия по отношение на материала му. В документите на ФБР се показва, че това става в отрязъка от време сред 20.00 и 02.00 часа. И макар усиленото им търсене из целия свят, тримата мъже изчезват безследно. А мистерията остава – дали са съумели да стигнат живи до сушата, или са изгубили живота си в името на свободата.

Холандският екип се пробва да хвърли повече светлина върху загадката. Те употребяват първокачествен хидравличен модел за преструване придвижването на водни маси в делти на реки или заливи, с цел да пресъздадат придвижването на водата в залива Сан Франциско. При това пресъздаване холандските учени желаят да видят станалото, както се е случило преди време. За задачата те употребяват исторически документи и моделират събитията компютърно.

Една от най-големите компликации е, че не се знае нито от кое място, нито по кое време тримата пандизчии за напуснали острова. Поради това учените пускат 50 виртуални лодки на всеки 30 минути в интервала сред 20.00 и 04.00 часа от разнообразни места по брега на Алкатраз, с цел да видят накъде ще тръгнат и къде ще стигнат.

Най-лошият вероятен вид е отливът да е завлякъл пандизчиите в океана и те да са починали от хипотермия. Ако са отпътували тъкмо в среднощ обаче, приливът носи водата в друга посока. Има и данни, които може би сочат, че бягството в действителност е било сполучливо.

Ако е било по този начин, останките от сала след това са щели да бъдат повлечени назад в залива към остров Ейнджъл. Именно там преди 52 година чиновниците на ФБР откриват весло и персонални движимости.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР