Една от най-големите строителни фирми във Пловдив - „Сиенит" „

...
Една от най-големите строителни фирми във Пловдив - „Сиенит" „
Коментари Харесай

Пловдивската строителна компания „Сиенит натрупала 12 млн. лева дълг

Една от най-големите строителни компании във Пловдив - „ Сиенит " „, чиито участия в едни от най-големите планове в Пловдив и в покрайнината изключително в областта на жилищното и промишленото строителство, на вложенията и проектирането към този момент близо от година е в действителен банкрут.

Въпреки, че почналото преди година ( на 18 септември 2018-а) произвеждане по неплатежоспособност, намерено след иск на софийското сдружение с лимитирана отговорност „ Интерметал “ към момента не е приключило, парцелите на сдружението към този момент се разпродават от частни правосъдни реализатори.

Първи опит да продаде парцелите на компанията направи през април частният правосъден реализатор Тодор Луков.Той разгласи на търг главната база на затъналото в задължения сдружение – постройката на ул. "инж. Асен Йорданов " № 7. Очевидно търгът през април не е бил напълно сполучлив, защото в този момент елементи от нея ще бъдат продавани на 12 август се от различен правосъден реализатор - Петко Илиев.

През пролетта разпродаването въз основата беше разграничено в независими търгове за разнообразни обекти - две административни здания - едната на три етажа с обща разгърната застроена повърхност от 1577 кв.м., а втората е четириетажна постройка, ситуирана върху 1180 кв.м., както и склад с повърхност от 2340 кв.метра.

Първоначално бяха оповестени тръжни цени, които бяха 80% от направената експертна оценка на парцелите: за триетажната постройка тя беше 971 000 лева, за четириетажната - 1 459 000 лева и 1 218 480 лева за склада. Намерението беше да посредством тези продажби на сума близо 4 млн.лв., да бъдат овъзмездени част от кредиторите на сдружението.

Справка в осведомителната система „ Дакси “ демонстрира, че с изключение на ипотеките върху постройките на сдружението, са наложени и запори на дружествените дялове на двама от притежателите на строителната компания - Валентин Кънчев и Пламен Панчев. При това запорите са както от банката –кредитор ДСК, по този начин и от „ Лизинг България “.

Окончателния лист на кредиторите обаче ще стане прочут, откакто завърши правосъдното дело по несъстоятелността на сдружението. Засега е известно единствено, че върху парцелите е наложена ипотека на стойност от 3 млн. лева, само че настрана от нея съгласно информация, записана в искова молба на един от кредиторите, компанията има неплатени налози към Националната организация за приходите в размер на близо 5 милиона лв..

При сегашната продажба (тя следва на 12 август) на търг е разгласен един аграрен парцел със застроена повърхност от 5 787 кв.м. дружно с издигнатите тук здания, а точно триетажната постройка със застроена повърхност от 633 кв.м. и складовата база с повърхност от 2340 кв.метра. Общата цена на двата парцела е 2 149 992 лв..

В регистрацията на сдружението с лимитирана отговорност "Сиенит " участват като съдружници Валентин Кънчев, който има участия в над 50 компании и е един от изпълнителните шефове на "Сиенит холдинг " АД, с изключение на него - Пламен Панчев, който също взе участие в 49 сдружения, измежду които и в ръководството на „ Тракия икономическа зона “, а е и главен акционер в сдруженията от групата на "Сиенит ".Съдружници са още Стефан Денин и юристът Вахрам Ерамян. Дружеството е записано през 2008-а с капитал от 500 000 лв.. Основните му действия,както към този момент бе казано, са планиране, архитектура, строителство, търговски покупко-продажби, обзавеждане, ремонт, дизайн, капиталови и инженерингови действия.

Проверка в регистрите демонстрира, че "Сиенит " ООД е усвоило 129 млн.лв. от обществени фондове, разпределени в 10 публични поръчки за строителство.

Въпреки това, то регистрира единствено 3811 лв. облага за 2017-а, сочи отчет за активността на сдружението, от който излиза наяве, че приходите за интервала от една година са били близо 3.5 млн. лв..

Фирмата е била запорирана седем пъти в интерес на "Дойче Лизинг България " и на "ДСК Лизинг " за суми надлежно от 350 хиляди и 77 хиляди лв.. Срещу нея са заведени дванадесет процедури по неплатежоспособност, от които последната е от тази година. Първото съвещание по проблема беше планувано през април (на 18 април) по молба на едноличния търговец "Термогаз Системс-Деля Ангелова " Е, а като заемодател се причислява и "Клипер " ЕООД.

Отделно през октомври 2018-а в Окръжния съв в Пловдив е заведена още една искова молба за оповестяване на компанията в неплатежоспособност - от софийското сдружение "Интерметал " ООД с шеф Теодорос Гунаропулос. Резултатът от процедурата към момента не е явен. Искът е единствено за 15 хил.лв., само че и други контрагенти на сдружението са подали редица молби за възобновяване на дължими средства по фактури, като настояват, че са доставяли артикули и услуги, а не са получили възнаграждение за тях.

"В резултат на осъщественото в хода на изпълнителното произвеждане имуществено изследване, правосъдният реализатор е открил, че сдружението не разполага с налични парични средства по банковите сметки, по които е титуляр, а върху движимото и недвижимото му имущество са наложени голям брой запори и възбрани от други кредитори. Публичните му отговорности към Национална организация за приходите са в размер 4 928 994.85 лв. ", написа в заведената искова молба от "Интерметал ".

Инак за притежателите на компанията са разказвани чудеса. Българското издание на „ Форбс “ преди години отдели сериозен брой страници на компанията, като описа по какъв начин „ с помощта на двама строителни бизнесмени с визионерско мислене “ – инж. Пламен Панчев и инж. Валентин Кънчев,, Пловдив се развива като промишлен водач в България.

Повече от 20 години двамата привличали вложители, строели промишлени здания и менажирали индустриалните зони. Приказката за възхода на строителите е мощно впечатляваща – по какъв начин стартират с фабрика за преправка на череши, за потребностите на Ferrero Nahrungsund Genussmittel Industri, немския клон на световноизвестната италианска компания за сладки произведения Ferrero. Местната „ Агри България “ би трябвало да доставя български череши за бонбоните Mon Cheri и търси подобаваща локация за индустриална база. Панчев ги убеждава, че „ Сиенит “ ще се оправи за 10 месеца и ще отворят халетата за черешовата годишна продукция през юни.

И съумяват. Ferrero предлага на други компании в Германия, като тръгнат за България, да потърсят „ Сиенит “, с цел да са сигурни, че ще „ им свършат работа “. Във всичко това няма нищо неприятно, само че когато рекламата надвишава сегашната действителност, нещата получават напълно различен привкус.

А на този стадий единственото ясно е, че cтрoитeлнa кoмпaния „ Cиeнит” дължи нaд 12 млн. лева, а имуществото й, което се продава може да покрие едвам...два милиона?!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР