Една от най-големите мистерии в историята е свързана с убийствата

...
Една от най-големите мистерии в историята е свързана с убийствата
Коментари Харесай

Убийствата на Осейдж - най-кървавата саморазправа в американската история

Една от най-големите мистерии в историята е обвързвана с убийствата на индианското племе Осейдж. Те са убивани един след различен и въпреки да се допуска, че е поради пари, до изрично разплитане на случая по този начин и не се стигне.

В началото на предишния век членовете на племето забогатяват поради намерено петролно находище на техните земи. Това обаче се трансформира в същинско проклинание, тъй като единствено няколко години по-късно стартират едни от най-масовите клатена в историята на Съединени американски щати.

Индианците от племето Осейдж обитавали земи в щата Оклахома, откакто били прогонени от резервата им в Канзас. Те желали да открият само покой, с цел да продължат със остарелия си метод на живот, само че това не се случило, тъй като в парцелите им се откриват огромни находища на нефт.

Те съумяват да придобият правата върху петрола и за нула време се трансформират в едни най-големите за времето си магнати. Живеели в просторни къщи, изоставили обичайните дрехи за времето си и разполагали с бели прислужници.

Техният шанс обаче не се понравил на някого и не след дълго благословията за индианците се трансформира в кърваво проклинание. Цялото племе се избити един по един, а първата жертва е Анна Бъркхарт, която е открита простреляна в тила.

 Моли Бъркхарт Снимка: COURTESY DOUBLEDAY

Само дни по-късно е намерено тялото и на неин братовчед. Серията продължава с Рита Бъркхарт, която е била отровена дружно с цялото си семейство.

Понеже голямото благосъстояние на индианците е привлякло вниманието на не един и двама нарушители, обвинените са доста. Местните шерифи изпращат така наречен настойници, които трябвало да пазят членовете на племето и да са до тях даже и в банята.

Поставените лица обаче бързо почнали да изнудват членовете на племето да подписват покупко-продажби с избрани банки и магазина, с цел да завоюват нещо. От такива покупко-продажби се печелили към 8 милиона $.

Но поради Законът за отбрана на коренното население в Съединени американски щати, белите настойници не получават нито цент от тези пари. Някои от тях почнали да изнудват индианците да ги впишат като наследници в наследствата си, а други се оженили за индианки, с цел да стигнат до парите по-бързо.

В последна сметка обаче концепцията за охранителни на племето не дава позитивни резултати, а поголовната гибел на индианците продължава.

 Бъркхарт Снимка: COURTESY DOUBLEDAY

Детективите, в чиито ръце е попадал казусът, били сполетявани от същата орис. Служител, имал значима информация по следствието, е хвърлен пред движещ се трен, а заможният притежател на петрол Барни Макбрайд е открит мъртъв – гол, пребит и намушкан над 20 пъти, откакто таман се бил запътил да предава случая за убийствата в района на федералните.

Броят на жертвите пораства, а ограничения от локалните управляващи не се подхващат. Затова оживелите от племето Осейдж търсят помощ от ФБР. Новият шеф тогава Джей Едгар Хувър се заема със случая и назнача опитния за времето си следовател Том Уайт.

Уайт събира екип, който работи под прикритие, и съумява да реализира огромен прогрес. За убийствата на семейство Бъркхарт са хванати група от бели, а когато събраните доказателства попадат в ръцете на Хувър, той изненадващо афишира завършек на следствието.

Убийствата на Осейдж са изпратени в отдела по забравени досиета и следствието е прекъснато. Така десетки убийства остават ненаказани, а историята се трансформира в най-кървавата интрига в Съединени американски щати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР