Една от най-големите криптоборси в света - FTX - върви

...
Една от най-големите криптоборси в света - FTX - върви
Коментари Харесай

Колапсът на криптоборсата FTX е неспасяем: Създателят ѝ губи 94% от богатството си

Една от най-големите криптоборси в света - FTX - върви към фалит, откакто колосът Binance предизвика всеобщо евакуиране на вложители и срив в цената на криптовалутата ѝ, даде обещание да я избави със договорка за придобиване, а ден по-късно се отхвърли от желанията си и я остави пред съвсем сигурен банкрут.

Ефектът от рецесията в FTX се популяризира върху всички криптовалути през последните няколко дни - в това число върху Bitcoin и Ethereum.
В четвъртък заран цената на Bitcoin беше паднала до равнище от 15 840 $, което е 13% сривза един ден и е най-слабото показване на валутата от ноември 2020 година насам.Другата огромна криптовалута Ethereum също изгуби 13% от цената си поради драмите с FTX, преди да стартира постепенно възобновяване.Валутата на FTX - FTT - поевтиня с цели 50% за ден, като за една седмица се е обезценила 10 пъти.
30-годишният създател на FTX Сам Банкман-Фрийд, който до неотдавна се смяташе за " заемодател от последна инстанция " в най-големите рецесии за криптовалутите и беше сравняван с централен банкер на криптопазара, е изгубил 94% от персоналното си положение - загуба от близо 14 милиарда $.
Банкман-Фрийд повече не участва в показателя на милиардерите на Bloomberg.Роден в фамилията на двама професори от Станфорд, той учи физика в MIT.Създава FTX през 2019 година, като в последните години лобира пред Конгреса в интерес на регулация на криптопазарите.Той е вторият максимален донор за акцията на Джо Байдън през 2020 година (с 5.2 млн. долара) след Майкъл Блумбърг (с 56 млн. долара).Преди FTX да се срине, той твърдеше, че желае да подари по-голямата част от благосъстоянието си поради така наречен " ефикасен алтруизъм " - философия, която приема благотворителността като гаранция за сигурното бъдеще на човечеството.
Гигантската вреда не идва единствено от FTX, в която той има 53% дял. Банкман-Фрийд е притежател и на капиталовия фонд Alameda Research, за който има подозрения, че е поддържал изкуствено цената на криптовалутата FTT и че е употребявал парите на клиентите на борсата, с цел да покрива загубите си от покупко-продажби.
SEC - американският регулатор на финансовите пазари - е почнал следствие против ръководството на средствата в FTX още преди няколко месеца, съгласно Wall Street Jounal.
Финансови анализатори настояват, че крахът на FTX не може да се съпоставя с резултата от банкрута на Lehman Brothers, тъй като не заплашва световната финансова система.

Разкритията към злоупотребите с пари в борсата обаче осветяват сериозните недостатъци и опасности на търговията с криптовалути.

Надеждите на Банкман-Фрийд, че ще избави FTX, рухнаха единствено за ден, откакто се отдръпна от договорката.

Официалното им пояснение е, че проблемите на конкурентната криптоборса са " отвън нашия надзор и дарба да помогнем ".
Източник на Associated Press споделя, че финансовите доклади на FTX са били като " черна дупка ", в която не може да се разбере къде е разликата сред активите и задълженията на FTX и тези на Alameda. " Счетоводството беше кошмарно, а връзките сред FTX и Alameda са, меко казано, " блудничество ".
Преди Банкман-Фрийд да изиска помощ от Жао - индивидът, който пръв сигнализира за нарушаванията в борсата му - той е изискал финансиране от вложители в Силициевата котловина и Уол Стрийт, само че без триумф.

FTX е получила отвод и от другите две огромни конкурентни комании Coinbase и OKX, оповестява Fortune.

" Дупката ", която Binance не желае да заплати, е оценена на 6 милиарда $. Ако FTX не откри " избавител ", ще би трябвало да разгласи банкрут - нещо, което ще докара до лавина от правосъдни каузи и съвсем необратими загуби за по-малките вложители.

Това е най-тежката " злополука " в областта на криптовалутите през 2022 година, която към този момент беше белязана от серия банкрути - Celsius, Voyager, Terra и други

Само преди година пазарната капитализация на световния крипто пазар е оценена на 3 трилиона $. В момента тя е към 790 милиарда $.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР