Една от най-големите католически енории в България е катедралният храм

...
Една от най-големите католически енории в България е катедралният храм
Коментари Харесай

Когато вярата те води: Историята на отец Ярослав

Една от най-големите католически енории в България е катедралният храм " Свети Йосиф " в София. В него от три години служи отец Ярослав, поляк по националност, който като се изключи че приказва превъзходен български език, доста обича нашата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Отец Ярослав е родом от Полша. Идва в България пред 9 години.

„ Спомням си, че когато дойдох. Когато самолетът кацна на летището, когато бяха отворени вратите на самолета, един парещ въздух, който осъзнах на своето лице. Сякаш една Божа целувка, която човек получил. Аз не бях ходил по-рано в България, беше изненадващо за мен. Мога да кажа, че това е моята страна. Гостоприемството на българите, техните сърца, желанието да търсят Бога …”, споделя отец Ярослав.

Снимка: btvnovinite.bg

Отец Ярослав служи в католическата черква " Свети Йосиф " от 3 години, само че преди този момент е живял и на други места в България. Първо три месеца учи български език в София, а след това отива да живее в село Белозем до Пловдив, където по думите му има мощна католическа общественост.

После 4 години живее и служи в Бургас, а към този момент от 3 години е в София.

Католическа катедрала " Свети Йосиф " в София в бароков жанр се основава на това място още незабавно след Освобождението през 1878-а година, благодарение на францисканския медал на капуцините.

Снимка: btvnovinite.bg
По време на бомбардировките на 30 март 1944 година църквата е унищожена.

„ Настъпват доста сложни времена – тоталитарният режим. Забранено е да се възвърне църквата. Трябвало да пристигна папа Йоан Павел Втори през 2002 година година. Интересно е, че ден преди неговото идване е получено позволение да се построи отначало този храм”, отбелязва отец Ярослав.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес католическата общественост в София е сред 3000 и 5000 души.

В католическата енория " Свети Йосиф " в София всеки ден се организират по две литургии - от 8 и от 18 часа. А в неделите има меси на български, на латински, на британски и на полски език. А от време на време отци от други енории идват да обменят своя опит и разсъждения с вярващите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР