Една от най-големите инвестиционни банки в света, американската Goldman Sachs

...
Една от най-големите инвестиционни банки в света, американската Goldman Sachs
Коментари Харесай

Ултиматумът на Goldman Sachs

Една от най-големите капиталови банки в света, американската Goldman Sachs повече няма да провежда първоначални обществени предлагания /IPO/ за компании, чиито бордове на шефове не включват най-малко една жена, човек с друга полова ориентировка, или пък с друг цвят на кожата. Това заяви изпълнителният шеф Дейвид Соломон по време на стопански конгрес в Давос. 
„ От 1 юли няма да поемаме като клиенти компании в Съединени американски щати и Европа, в случай че няма най-малко един член на Борда на шефовете от друга раса, с акцент върху дамите “, съобщи Соломон в предаването “Squawk Box “ по CNBC. „ А през 2021 година ще работим единствено с компании, които имат най-малко двама такива членове на Борда ", добави той.
Десетки компании в Съединени американски щати и Европа, които станаха обществени в последните месеци са с бордове, които се състоят само от бели мъже,  посочи той. Goldman Sachs се застъпва за повече многообразие в ръководството на компанията, тъй като счита, че това води до доста по-висока успеваемост за самия бизнес, прибавя Соломон. Според него частично казусът с еднородния състав на съвета на шефовете се изяснява с обстоятелството, че на такива длъжности нормалната процедура е да се избират изпълнителни или финансови шефове или шефове на обществени компании, което блокира включването на дами в бордовете. В самата Goldman има четири дами в ръб от общо 11 членове.
Насърчаването на многообразие в бордовете на компании се трансформира в политика в Съединени американски щати. Фондовете BlackRock Inc. и Global Street Global Advisors също упорстват фирмите да имат дами шефове в Борда. А съгласно нов закон в щата Калифорния, обществените компании с напълно мъжки бордове със седалище в Калифорния са изправени пред 100 000 $ санкция, написа Bloomberg по тематиката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР