Една от най-големите гордости на французите, е тяхната кухня. Тя

...
Една от най-големите гордости на французите, е тяхната кухня. Тя
Коментари Харесай

Тайната на френските багети и кексчета

Една от най-големите гордости на французите, е тяхната кухня. Тя е зародила през Средновековието, като до ден сегашен еволюира, в продължение на епохи на обществени и политически промени.

Най-голям принос за образуването на френската кухня такава, каквато я познаваме през днешния ден, имат френските майстори-готвачи. Съставките варират съгласно района и сезона. Практика във френската кухня е районно зародили ястия да получават народен темперамент. Главна характерност е " интимната връзка " сред храната и виното.

Първото нещо, за което се сеща човек, когато стане въпрос за френска кухня, е сиренето. То се употребява основно като съставна част за сосове, само че може да бъде добавяно и към десерти. Има четири типа сирене: прясно, отлежало, с мухъл и твърдо. Най-често се предлага дружно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

 Френски сирена

Всеки, който е бил във Франция пък непроменяемо свързва с месната кулинария вкусния самун - багети и ароматните кексчета.

Класически френски хляб

Необходими артикули: 680 гр. брашно, 2 ч.л. сол, 7 гр. суха квас за самун, 460 мл. хладка вода

Начин на подготвяне: Изброените артикули се омесват добре в огромна купа, до момента в който се получи тесто. То ще бъде неравно. Оставя се да престои към 5 минути непокрито. След това се меси още 3 минути и при нужда му се прибавя още брашно. Полученото тесто би трябвало да е еластично, меко, само че не лепкаво. Оформя се на топка и се слага в леко намаслена купа.

Купата се покрива със стреч фолио и се оставя в ледник за една нощ. На идващия ден тестото се вади от хладилника и се оформя на багети. Количеството тесто за една багета би трябвало да е съобразено с размерите на тавата, в която ще се пече. За една междинна багета – 38 см, е належащо към 280 грама от тестото. Ако ще се изпече цялото количество тесто, то се разделя на 4 равни елементи.

При разделянето не би трябвало да се притиска мощно, с цел да се резервира допустимо повече въздух в тестото. Четирите елементи се оформят поотделно. Парчето тесто се оформя във формата на правоъгълник, като леко се притиска с длани. От единия край се завива по дължина и завитото крайче леко се притиска към основата, тъй че да се залепи.

 Багети

Продължава да се навива по същия метод, като след всяко завъртане получилият се край се притиска към основата на тестото. Когато се стигне до другия завършек на правоъгълника, цялото тесто се притиска с пръсти, тъй че да се залепи.

Оставя се за 5-10 минути преди да се оформи финално на багета. Това става, като стартира да се завърта с дланите на двете ръце в посока напред-назад, като по едно и също време с въртеливите придвижвания ръцете се придвижват с доста лек напън от средата към краищата на багетата. Процедурата се повтаря няколко пъти, до момента в който се доближи мечтаната дължина и тестото се изравни.

Така завършените багети се слагат върху набрашнена забрадка, като от кърпата се оформят бордове, с цел да се резервира формата на хляба, до момента в който шупва. Оставят се за към 1 час и 30 минути, до момента в който втасат или до момента в който съвсем удвоят размера си.

Вече втасали багетите се придвижват деликатно в тава, върху която са поръсени царевичен грис, пълнозърнесто брашо или трици. Преди печенето багетите се срязват на повърхността на няколко места с изострен нож.

Багетите се пекат на 230°C в авансово нагрятата фурна. Във фурната може да се сложи купичка с гореща вода или няколко кубчета лед. Времето за печене е 12 мин. За да се допекат, тавата може да се обърне на 180 градуса за още 20-25 минути.

 Френски мъфини

Класически френски кексчета

За 12 кексчета

Необходими артикули: 165 гр. пудра захар, 65 гр. брашно, 60 гр. бадеми на прахуляк, 5 гр. бакпулвер, 15 гр. мед ( 1 с. л.), 6 белтъка, 90 гр. препечено масло

Начин на подготвяне: Маслото се разтапя на лек огън, като се бърка непрестанно. Когато се препече и придобие златистокафяв цвят, котлонът се изключва и се оставя встрани.

Захарта, брашното, смлените бадеми, бакпулверът и медът се смесват в купа и им се прибавят белтъците. Разбъркват се добре, след което им се прибавя и разтопеното масло. Преди да изсипете наличието във формата, можете да добавите късчета сухи плодове (по желание).

Кексчетата се пекат в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 15-20 минути. Когато стартират да се зачервятат, значи са подготвени. След като са подготвени и изстинат, се поръсват с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР