Една от най-големите фигури в световната автомобилната индустрия - Лий

...
Една от най-големите фигури в световната автомобилната индустрия - Лий
Коментари Харесай

Автомобилният свят се прощава със създателя на Ford Mustang

Една от най-големите фигури в международната автомобилната промишленост - Лий Якока, умря на 95 години. Това е човек, основал именития Ford Mustang, както и минивановете на Chrysler - крайъгълни камъни в историята на тази индустрия.

Якока е роден през 1924 година, а кариерата си стартира през 1946 година - незабавно откакто приключва Университета в Принстън. Тогава постъпва на работа като инженер във Ford, където последователно се издига. Пълното му име е Лидо Антъни Якока, само че при диалозите с други хора съзнателно го редуцира на Лий, защото американците асоциират " лидо " с обществен дом.

Постепенно Якока се издига до шеф на компанията и под негово управление е създаден Ford Mustang - един от колите, трансформирали промишлеността. И който до ден сегашен е най-успешният в своя клас. По-късно Лий е в основата на основаването на моделите на Ford с дребен размер на мотора и предно предаване - като Fiesta да вземем за пример.

Методите му на работа, а и известността му обаче не се харесват на притежателя на компанията - Хенри Форд II, който го уволнява. Обяснението е: " Той стана по-известен от мен ", само че то не е най-вярното в тази ситуация. През 1973 година на пазара се появява Ford Pinto, при който няколко години по-късно е открит сериозен проблем - резервоарът е по този начин ситуиран, че при удар откъм гърба може да се взриви. Якока знае за дефекта, само че си премълчава. Скандалът избухва през 1978 година, когато Ford би трябвало да вкара назад в сервизите си над 2 млн. автомобила.

Обществото се нуждае от жертва и Якока е уволнен. Без да се колебае, той приема офертата на огромния съперник Chrysler, който е на границата на банкрута. Само за 3 години Лий измъква концерна от дъното, а след още четири съумява да върне заема от 1.2 милиарда $, който държавното управление на Съединени американски щати е отпуснало. Едновременно с това Якока дава на пазара в Съединени американски щати автомобила, от който се нуждае. Това е миниванът Plymouth Voyager/Dodge Caravan, който излиза на бял свят през 1983 година

Гениалният управител е наясно, че на фамилиите в Щатите им би трябвало кола с огромни размери, която да транспортира повече хора. И миниванът, който по това време в Европа към този момент се предлага, е идеалното решение в тази ситуация. За него Якока употребява изпитана рецепта, като залага на подготвена платформа, която е леко уголемена. Само за първата година са продадени над 1.5 млн. бройки, а Chrysler е освен избавен, само че и минава в нахлуване.

В началото на 80-те години на ХХ век Якока се трансформира в една от най-големите звезди в Америка. Неговата фотография е на първа страница на списание Time, откъдето го афишират за третия по известност човек в света. Пред него са единствено папа Йоан Павел II и президентът на Съединени американски щати по това време Роналд Рейгън.

Затова и не е изненада, че когато през 1982 година се постанова ремонт на Статуята на свободата, задачата е поверена точно на Лий Якока. Задача му обаче е комплицирана - планът би трябвало да бъде частно финансиран. За задачата мениджърът основава фонд, който намира средства както от компании, по този начин и от жители. Само за година са събрани 500 млн. $ и в последна сметка на 4 юли 1986 година един от знаците на Америка е открит още веднъж.

Якока обаче не стопира дотук, а ремонтира и Музея на остров Елис - първото място, където са се записали пристигналите емигранти. Благодарение на това той попада под №18 в листата на най-успешните мениджъри в историята на Съединени американски щати. Пенсионира се през 1992 година, като по-късно написва няколко книги, от които се учи цяло потомство нови бизнес мениджъри в Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР