Eдна от най-големите фабрики за производство на медицински маски у

...
Eдна от най-големите фабрики за производство на медицински маски у
Коментари Харесай

След пандемията: Най-голямата фирма за маски у нас спря работа

Eдна от най-големите заводи за произвеждане на медицински маски у нас спря работа. Складовете ѝ са цялостни, само че купувачи на медицинските произведения няма. Дори от паркинга се вижда, че богато остъклената постройка е цялостна с кашони, споделя Труд. 

До преди три години това е било шивашко дружество, което работи на ишлеме, в това число за известни западни марки. Но с появяването на коронавирусната пандемия и съвсем цялостното прекъсване на поръчките, управлението взема рискованото решение да смени напълно активността. Купуват материали и шивачките стартират да вършат дефицитните при започване на пандемията трислойни медицински маски. Това се случва, още преди у нас да бъде потвърден първият случай на Covid-19 в средата на март 2020 г. 

“Започнахме при започване на март, като защитна мярка ако главното ни произвеждане бъде наранено. Рискувахме и закупихме огромно количество материали от Турция, когато цените към момента бяха по-ниски, а границите не бяха затворени ”, описа тогава пред “Труд ” притежателят Димитър Иванов. Три години по-късно още веднъж се срещаме, с цел да проверим по какъв начин върви бизнесът. Фабриката в покрайнините на Пазарджик обаче е безлюдна и цялостна с подготвена продукция. Около 50 милиона защитни маски българско произвеждане чакат своята реализация.

„ От 20 години владея тази фабрика и в никакъв случай не е била толкоз празна. Останахме единствено трима души ”, оплаква се Димитър. Разказва, че с отпадането на ограниченията в Европа и най-много в Китай, търсенето внезапно е спаднало, а пазарът е наводнен с евтина китайска стока. Направените през последните две-три години вложения остават за сметка на компанията: „ Купихме нови машини, правени са ни одити от всевъзможни институции, имаме всички европейски документи от немски лаборатории. Работим главно за експорт, само че продаваме и в България. Ние сме най-голямата фабрика в България ”.

Миналата година в интервала август-септември към момента има огромни запитвания, както от България, по този начин и от страни като Франция и Германия. „ Говореше се за поръчки от количества от порядъка на 50-100 милиона броя маски за зимата. Решихме да закупим нови машини, с цел да сме сигурни, че ще успеем да удовлетворим търсенето. През есента взехме материали. В един миг обаче взеха решение, че маските към този момент няма да са наложителни на обществените места ”, споделя притежателят. По думите му, всички производители сега са затрупани с продукция.

До предходната година всички обещаваха, че европейските производители ще са с предимство, че от Китай и Турция повече няма да се зарежда. Но това се промени, когато китайските контейнери започнаха да идват в точния момент и на по-ниска цена.  В пика на пандемията те пристигаха с по няколко месеца забавяне. Цените също бяха доста високи. В момента, в който Китай анулира ограниченията, те започнаха да изнасят на доста ниски цени, тъй като очевидно при тях също има насъбрани големи количества, изяснява Димитър Иванов.

Така от пазарджишката компания са принудени последователно да освободят целия личен състав - към 240 индивида, които до този миг са работели непрекъснато на три смени. „ Държахме хората до последно – цяло лято изплащахме заплати, без да имаме произвеждане. Нормалното беше, че изчакват производителите да осъществят създадената продукция ”, недоволства предприемачът.

По думите му, търсене към момента има, само че най-много се купуват китайски артикули, за които не е ясно дали дават отговор на строгата сертификация, наложена на производителите в Европейски Съюз. В същото време в Западна Европа се вършат търгове с държавни поръчки за попълване на запасите с огромни количества маски. Българските компании, които вземат участие там, се сблъскват с политиките за поддръжка на локалното произвеждане, каквито обаче липсват в нашата страна.

„ Наскоро участвахме на търг във Франция, само че го завоюва тяхна компания. Там, в случай че има участник френска компания, тя наложително печели. Германците купуват от немски компании. У нас – който даде най-ниска цена. По този метод те резервират производителите си. Ако през зимата в Европа още веднъж възникне пандемия, отново ще останем без маски. Наличните количества ще ги продадем за два дни ”, предизвести Димитър Иванов. 

В пиковите моменти на търсенето българската компания създава сред 20 и 30 милиона защитни маски за лице на месец. Около една трета от това количество – FFP2 маски с нараснала отбрана. Няколко пъти доставят за Българския червен кръст – освен маски, само че и защитни костюми. По-голямата част от продукцията обаче отпътува за Западна Европа, където се продава главно в огромните търговски вериги. През цялото време оборудването непрестанно се обновява.

Постоянно излизат нови машини – по-икономични и производителни. Есента купихме 10 машини за правене на маски FFP2 и малко по-късно спряхме работа. Сега стоят в склада. Няколко месеца преди този момент сменихме и машините за елементарните маски. Общо за предходната година сме създали вложения в съоръжение за близо един милион евро, които не успяхме да си възвърнем, споделя Димитър Иванов и изяснява, че бизнесът е заставен постоянно да подменя оборудването с ново, с цел да успее да се оправи с конкуренцията и по-голямото предложение, което непрестанно смъква цените: „ Имаме един склад, цялостен с машини, които можем да употребяваме единствено за аварийни елементи ”.

За да осъществя най-малко част от продукцията си, компанията получава документ за произвеждане противопрахови маски, които се употребяват в строителството и бояджийските услуги. Но това е капка в морето.

В същото време документите за произвеждане на маските с нараснала отбрана FFP2 би трябвало да се възобновяват всяка година, което коства към 40 000 евро. „ Одитите са доста съществени. В България няма лаборатории, които ги вършат, по тази причина употребяваме услугите на турски. Там има две такива. Маската се изпраща и те я изследват един месец. След това идват във фабриката – ревизират машините, суровините, складовете ”, изясни Иванов. По думите му, сега съвсем всички заводи у нас са спрели произвеждане, а доста към този момент са разпродали и оборудването си. Днес пазарът е пренаситен с евтина продукция от Китай, която постоянно се предлага на цени под себестойността на родното произвеждане. 

Глобалните продажби на защитни маски за лице са се нараснали 30 пъти по време на пандемията, съгласно данни в профилирания уебсайт Statista. През 2019 година, когато използването им беше най-вече лимитирана до медицинския личен състав, са продадени 12,5 милиарда бройки от другите видове. Но през пандемичната 2020 година това количество скача до впечатляващите 378,9 милиарда, което се равнява на съвсем 50 маски за всеки гражданин на планетата. През идната 2021-ва цифрата продължава да пораства и доближава 402,1 милиарда. В същото време приходите от продажби са намалели съвсем на половина от 2020 година до 2021 година поради увеличените произвеждане и предложение.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР