Една от най-големите държави в Европа - Испания - изведнъж

...
Една от най-големите държави в Европа - Испания - изведнъж
Коментари Харесай

Европа лишава вече и Африка от газ

Една от най-големите страни в Европа - Испания - внезапно също се изправи пред опасността от прекъсване на газа, само че този път въобще не става дума за съветски енергийни носители. Все отново испанският случай е доста сходен на протичащото се сред Руската федерация и Европейски Съюз – спор за директна страна и опасност от цялостен срив на стопанската система. Какво стана?

Алжир предизвести Испания, че може да спре доставките на газ за Иберийското кралство, в случай че Мадрид се опита да употребява газопровода “Магреб-Европа” в реверсен режим. В тази история има забавен подтекст: испанските вестници, разпространяващи тази вест, не употребяват думата „ шантаж “, която не напуща страниците на европейската преса в мненията за доставките на съветски газ за страните от Европейски Съюз за рубли.

Какво заплашва Испания използването на предизвестието на Алжир? Като начало си коства да споменем, че Алжир доставя на „ страната на хамона и сангрията “ 13 милиарда кубически метра газ годишно. Това е съвсем половината от общия размер (22 милиарда кубически метра) синьо гориво, употребявано от Испания. Лесно е да се досетим, че врътването на кранчето от страна на африканска страна ще докара до в икономическа злополука за европейска страна, нито повече, нито по-малко.

До септември предходната година газът от Алжир се доставяше за Испания по два тръбопровода: “Магреб-Европа” и “МедГас”. Маршрут на първия: находище Хаси-Рмел (Алжир) - Мароко - Кордова (Испания). Маршрутът на втория минава от същата начална точка до алжирското средиземноморско пристанище Бени Саф и по-нататък по дъното на Средиземно море до град Алмерия, ситуиран на испанския бряг.

През септември 2021 година изтече 25-годишният контракт за доставка на алжирски газ през “Магреб-Европа” за Испания. Правителството на африканската страна отхвърли да възобнови това съглашение. Това е подадено като „ наказване на Мароко, отказало се да признае независимостта на територията на Западна Сахара, фактически окупирана от Рабат “.

Интересното е, че Мадрид също е податлив към версията, че Западна Сахара би трябвало да бъде суверенна страна. И на тази основа испанските управляващи постоянно имат търкания с мароканските. Но дано отдадем дължимото на испанското държавно управление, то се пробва да не прекалявас политическата битка и да си спомни думите на Ленин, че „ политиката е съсредоточено изражение на стопанската система “, а не противоположното. Тоест, продължаването на взаимното ръгване в политическата сфера не значи спиране на икономическите връзки сред съседи, разграничени от Гибралтарския пролив. Ето за какво Мадрид, посредством устата на Тереза Рибера, министъра на екологичния преход и демографията, неотдавна разгласи желанията си да „ продава газ на Мароко, като употребява газопровода “Магреб-Европа” за изпомпване в реверс”.

Реакцията на Алжир не закъсня. Според испанския вестник “Ла Вангардия” в сряда, 27 април, министърът на енергетиката на тази страна Мохамед Аркаб сподели, че е „ получил уведомление по имейл от Рибера за проекти за изпомпване на газ за Мароко “. И той предизвести, че „ пренасочването на газ в направления, които не са планувани в контракта за доставка на гориво от Алжир до Испания, би означавало нарушаване от испанска страна на изискванията на контракта и би имало последици “ от алжирската страна, завъртайки кранчето.

„ Европейският съюз в последно време обмисля опцията за прекъсване на покупките на съветски газ. И всички схващат, че огромната взаимозависимост от съветския газ на страните от Централна и Северна Европа усложнява обстановката. При подобен сюжет намаляването на доставките от юг би имало опустошителни стопански последствия за Испания, в случай че се случи” оповестява изданието.

Испанският Министерски съвет счита изказването на Аркаб за опасност и също не се поколеба да отговори. „ В светлината на информацията, идваща от Алжир, ние оповестяваме, че Мароко е поискало поддръжка, с цел да подсигурява енергийната си сигурност въз основа на съществуващите търговски връзки с Испания. Която отговори позитивно на молбата му, както прилича на всеки различен сътрудник или комшия.

Според Мадрид няма да има нарушение на споразуменията с Алжир, защото Испания има намерение да сложи остатъка от входящ газ на фондовата борса, където всеки може да го купи. Включително Мароко. Но в този случай придобиването на продукта от Рабат към този момент няма да се смята за резултат от директна продажба на газ от испанците на мароканците. И би било неправилно да го назоваваме алжирски газ, който ще минава в реверсен режим през тръбата, тъй като „ купуват артикул на борсата, само че не и неговия генезис “. И, както разбирате, стоките, създадени от разнообразни страни, се пускат на търг и в тази блъсканица главното е да се купи или продаде, а произходът не е значим. Нещо повече, не може да се дефинира.

И като цяло, както се акцентира от уеб страницата на испанската телевизионна и радио компания РТВЕ (първият бутон на малкия екран в Испания), Мароко „ най-вероятно няма да купува тръбопроводен газ на борсата, а ВПГ, който по-късно ще бъде превозен до някоя от испанските съоръжения за регазификация и следващо изпомпване през “Магреб-Европа” за в реверсна посока.

Експертите означават, че Испания и Алжир наподобява разискват един и същи въпрос, само че приказват за разнообразни неща. Мадрид се пробва да увери африканските приятели, че газът, който ще отиде от Испания за Мароко, няма да бъде от „ алжирска народност “. А упоменатият нагоре Мохамед Аркаб показва, че преглежда казуса по-широко от мадридската си колежка Тереза Рибера – алжирците по принцип не желаят да позволен потреблението на тръбата “Магреб-Европа” по реверс. Независимо от произхода на стоката. Според испанските специалисти сходно мнение на сътрудниците от Африка може да се смята за опит за интервенция във вътрешните работи на Испания.

Възможно е това състояние да се промени безусловно в идващите дни: от четвъртък, 28 април, испанското държавно управление утвърди нарастване с 1,8% на цената на електрическата енергия, създадена в страната (борсова цена, а не тази, която заплаща краен потребител). Спирането на доставките на газ от Алжир ще даде подтик наза нов скок.

Няма причина Мадрид да влиза в спор с Алжир: на пазара няма свободен артикул, сключването на контракти с други снабдители зависи от способността на последните да усилват производството. Което може да се направи с времето. Според специалистите това ще изисква най-малко пет години и повече от десетки милиарди долари вложения в построяването и въвеждането в употреба на новите фабрики за втечняване на газ, както и терминалите за приемането му в Европа.

И в случай че си спомните, че Италия неотдавна подписа контракт с Алжир за доставка на 9 милиарда кубически метра газ, тогава Мадрид има за какво да се тревожи. Тъй като не могат да усилят производството, африканците ще би трябвало да употребяват за доставки за Рим съвсем целия размер, който Алжир счита за „ освободен “ от доставките за Испания заради прекратяването на работата на тръбопровода “Магреб-Европа” предходната есен.

Иберийското кралство изпадна в цугцванг и цайтнот по едно и също време. И също така фрау Урсула фон дер Лайен изцяло съществено дава обещание, че Европейската комисия е на път да наложи ембарго върху доставките на съветски газ.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР