Една от най-големите британски вериги пъбове - Уедърспун (Wetherspoon) -

Една от най-големите британски вериги пъбове - Уедърспун (Wetherspoon) - ...

Британска верига спира продажбата на френски и германски напитки заради Брекзит.Една от най-големите британски вериги пъбове - "Уедърспун" (Wetherspoon) - обяви днес, че от идния месец спира да предлага френско шампанско и германска пшенична бира и ще продава повече британски напитки заради Брекзит, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", съобщи БТА.

Основателят на веригата Тим Мартин, който е страстен поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС, обясни в комюнике, че от 9 юли в пъбовете му вече няма да е възможно да се поръчва чаша или бутилка от прочутото френско пенливо вино, нито бяла бира, произведена във Франция или Германия. Целта му е да направи бизнеса си по-конкурентоспособен, след като Брекзит се превърне в реалност.

Като член на ЕС Великобритания е освободена от мита за вноса на стоки от Общността. Това обаче ще се промени след излизането на страната от европейския Митнически съюз след отделянето й от ЕС.

"Уедърспун", която притежава 880 пъба в страната, ще замени шампанското с британски пенливи вина и ще предлага бели бири, произведени в страната или в САЩ, уточнява АФП.

Групата обаче възнамерява да продължи да сервира шведски сайдер "Копарберг" (Kopparberg), след като производителят се ангажира да го произвежда в Обединеното кралство след Брекзит.

Веригата не казва нищо за италианското пенливо вино просеко, което е особено популярно сред британците.
"Това решение ще открие пред нас нови хоризонти, така че да подобрим предлагането за нашите два милиона клиенти, които идват всяка седмица в баровете ни", уверява Мартин.

В съобщението той критикува Митническия съюз на ЕС, определяйки го като "протекционистка система", тъй като предвижда високи мита за страни извън ЕС, което според него води до покачване на цените за британските потребители.

През 2016 година основателят на "Уедърспун" води шумна кампания в подкрепа на Брекзит, критикувайки особено силно ролята на медиите.

Всичко, което трябва да знаете за:След Брекзит (328)

Източник: dnevnik.bg