Една от най-добрите ни поетеси си отива от този свят

...
Една от най-добрите ни поетеси си отива от този свят
Коментари Харесай

На днешната дата България загуби една от най-великите си авторки! Момичето, което обичаше страданието

Една от най-хубавите ни поетеси си отива от този свят на днешния ден.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас.

Майката на поетесата има огромна роля в построяването на личността и вижданията ѝ, като в това време я направлява в света на изкуството, написа edna.bg.

Петя Дубарова стартира да написа стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи изявления са във вестниците „ Септемврийче ” и „ Народна юноша ”, в списанията „ Родна тирада ” и „ Младеж ”. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.



" Да бъда зимата ", Петя Дубарова

Учи в английската езикова гимназия в Бургас (ПАГ Гео Милев), което е нейна фантазия. Петя споделя, че обожава британския език. Многократно изнася литературни четения на свои произведения пред съучениците си. Независимо от ранната популярност, която я дефинира като „ най-младата измежду огромните създатели на България ”, Дубарова остава лоялна и добра другарка, прилежна ученичка и палаво момиче. Тя е извънредно общителна и лъчезарна и има доста другари, с които постоянно излиза. Любимите ѝ места в родния Бургас са плажът, лунапаркът и морската градина, където свири на китара, пее и се забавлява дружно с връстниците си.

През 1978 година взе участие във кино лентата на режисьора Георги Дюлгеров „ Трампа “. По време на фотосите в град Самоков, една вечер, до момента в който се забавлява в дискотека в курорта Боровец, Петя среща Пер, швед, в който се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена обич. В дневника си го разказва като „ далечния, светлия, чаровния, нежния ”. Водят дейна преписка известно време, след което той просто престава да ѝ написа. Преживява го доста тежко.

Година преди да постави завършек на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с обезсърчение и отчаяние от човечеството.

На 4 декември 1979 година, ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки записка със следния текст:

„ Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на огромната къща
ТАЙНА "

След изненадващата ѝ и загадъчна гибел плъзват разнообразни клюки за аргументите за самоубийството. И до през днешния ден съществува версия, съгласно която поетесата се е самоубила поради нескопосано комсомолско обвиняване за бойкот. Обвинението е във връзка развалена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. 

Прочетете няколко от най обичаните ни нейни стихотворения:

–––>>> Към   " Да съм слънчево момиче ", Петя Дубарова

–––>>> Към   " Лятото изтече... ", Петя Дубарова

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР