Една от най-добрите геополитически книги, които можете да си представите.

...
Една от най-добрите геополитически книги, които можете да си представите.
Коментари Харесай

Десет карти разкриват всичко за световната политика

„ Една от най-хубавите геополитически книги, които можете да си визиите. – Николас Лезард, Ивнинг Стандарт. Всички водачи са лимитирани от географията. Решенията им зависят от планини, реки, морета и бетон. За да следвате международните събития, в действителност би трябвало да разбирате хората, концепциите и придвижванията, само че в случай че не познавате географията, в никакъв случай няма да видите цялата картина. Ако сте се питали за какво Путин е толкоз захласнат от Крим, за какво Съединени американски щати са били предопределени да станат международна свръхсила или за какво китайската мощност продължава да се разраства, тук ще намерите отговорите на тези въпроси.

 

„ Пленници на географията “ преглежда предишното, сегашното и бъдещето, с цел да хвърли светлина върху един от главните фактори, определящи международната история. Време е да върнем думата „ гео “ в геополитиката. Тим Маршъл, публицист, дипломатически редактор в „ Скай Нюз “ и експерт по интернационалните връзки, отразява вести от над 40 страни по света и спорове от горещи точки като Либия, Хърватия, Босна, Македония, Косово, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия и Израел. Вече е прочут на българската аудитория с книгата си „ Силата на географията “, която излезе от щемпел преди една година. По този мотив и с коментар за войната сред Русия и Украйна създателят взе участие извънредно в предаването „ 120 минути “ по bTV.

 

До през днешния ден книгата е продадена в над 2 млн. екземпляра. Макар геополитиката да е сложна, немасова, характерна тематика в днешния свят, книгата стана известна и измежду българската аудитория. Преди броени дни излезе от щемпел и първата книга на Тим Маршъл – „ Пленници на географията.  Десет карти, разкриващи всичко, което би трябвало да знаете за международната политика “ с логото на издателство Книгомания. Преводът и на това издание е на Герасим Й. Славов, а редактор е журналистът Георги Милков. „ Настъпват някои фундаментални промени, които имат значително значение за нашето бъдеще и това на децата ни, без значение къде живеем. Икономическите, публичните и демографските промени, които са свързани с бързата софтуерна смяна, оказват световни въздействия, отличаващи нашата ера от тази преди нас.

 

Може би по тази причина толкоз постоянно приказваме за „ изключителна неустановеност “ и по тази причина „ геополитическите “ мнения са се трансформирали в бързоразвиваща се промишленост. Тим Маршъл е изключително добре квалифициран, в персонален и професионален проект, да способства за този спор. “ – написа в предговора към „ Пленници на географията “ Сър Джон Скарлет, шеф на Тайната разследваща работа (МИ6), 2004–2009. „ Пленници на географията “ преглежда предишното, сегашното и бъдещето на районите Русия, Китай, Съединени американски щати, Западна Европа, Африка, Близкия изток, Индия и Пакистан, Корея и Япония, Латинска Америка и Арктика, с цел да хвърли светлина върху един от главните фактори, определящи международната история. „ Време е да върнем думата „ гео “ в геополитиката “, приканва Маршъл. Всички водачи са лимитирани от географията. Решенията им зависят от планини, реки, морета и бетон. За да следвате международните събития, в действителност би трябвало да разбирате хората, концепциите и придвижванията, само че в случай че не познавате географията, в никакъв случай няма да видите цялата картина.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР