Една от най-честите теми, която всяка раздор между наемателите и

...
Една от най-честите теми, която всяка раздор между наемателите и
Коментари Харесай

Най-честите спорове между наемател и наемодател

Една от най-честите тематики, която всяка разкол сред наемателите и наемодателите са разноските за комунални услуги. Като цяло те се заплащат от наемателя, само че в реалност контрата остава в притежателя, защото партидите се водят на негово име и постоянно рентиерите не желаят да си основават главоболия като вървят до Топлофикация, Софийска вода и ЧЕЗ за основаването на нови такива на наемателите. Специалисти обаче предлагат да се основат партиди на наемателите, там където може.

В случай, че въпреки всичко партидите останат на името на притежателя, то той наложително би трябвало да следи дали наемателят прави постоянни заплащания. Практиката е посочила, че най-честите проблеми пораждат със сметките за парно, защото те са най-високи. Следващото рисково перо е водата. Там могат да се натрупат доста неплатени сметки, само че глоба като прекъсване няма. С най-малки загуби за притежателя ще е неплатената сметка за ток (бел. ред. изключение прави в случай че жилището се отоплява на ток и сметките обгръщат зимния период). Електроснабдителните компании имат процедура да прекъсват електрическото зареждане след втората неплатена фактура.

От юридическа гл.т. най-добре е да бъде подписан нотариално удостоверен контракт сред притежателя и наемателя и в него тъкмо да е разказано кой какво заплаща. Това обаче към момента не е необятно публикувана процедура у нас, защото част от наемодателите не желаят да заплащат налог върху приходите от наем, който е в размер на 10%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР