Една от най-богатите и влиятелни страни в Африка - Южна

...
Една от най-богатите и влиятелни страни в Африка - Южна
Коментари Харесай

Кражбата на енергетиците лиши Африка от ток

Една от най-богатите и авторитетни страни в Африка - Южна Африка - тъне в безпорядък. Страната съвсем загуби главния запас, който дефинира целия живот на актуалната цивилизация - електричеството. Това към този момент има големи вътрешни последствия, само че ще има още по-големи политически. Как толкоз огромна страна се докара до тук?

Истинска енергийна рецесия бушува в Южна Африка. Президентът Сирил Рамафоса към този момент я назова " екзистенциална опасност за стопанската система и обществената конструкция на нашата страна " и никога не преувеличава.

Всеки ден в разнообразни елементи на страната има спиране на електрозахранването по 12 часа. Медиите са цялостни със публикации за хаоса, който се случва на потребителския пазар поради това - когато животните във фермите умират, а стоките в магазините просто се скапват.

И освен стоките се скапват. Така през януари популацията даже беше посъветвано да погребва мъртвите за най-много четири дни, защото заради непрекъснатите спирания на тока телата в моргите се разлагат.

И не става дума за скока на цените на петрола (енергийният бранш на Южна Африка е повече от 80% подвластен от въглищата). Става въпрос за популизъм, лакомия и неуважение на главните стопански правила.

Основният провинен за актуалната покруса беше южноафриканската традиция на евтина електрическа енергия (предимно за компаниите) - в продължение на доста години силата в действителност беше субсидирана от страната. Според “Вашингтон Пост ” южноафриканците са имали най-евтиното електричество в света - до 2007 година, когато стартират всеобщи спирания на електрозахранването заради незадоволителното финансиране на поддръжката на мощностите и възходящото търсене на електрическа енергия в страната.

Властите сякаш взеха под внимание грешките и в интервала от 2008 година до 2012 година усилиха съвсем двойно цените на електрическата енергия. Предполагаше се, че тези пари ще бъдат употребявани, наред с други неща, за поддръжка на въглищните Топлоелектрическа централа. Вероятно първоначално в действителност са потекли там - само че обстановката с поддръжката се върна към предходното. Престанаха да обслужват въглищните Топлоелектрическа централа, а парите, отпуснати за ремонт, съгласно особено основана държавна комисия за следствие на случая, са били редовно разграбвани поради " корупционната просвета " в държавната корпорация ЕСКОМ, която дава отговор за националната електрическа енергия.

Ситуацията доближи сериозна точка през 2018 година - от този момент стартира каскада от спирания, които се усилват всяка година. Логиката на протичащото се явно е елементарна: някои централи са излезли от строя, пробват се да ги компенсират с сила от други (не по-малко стари), получава се претоварване и те също стопират да работят.

Властите се пробваха да поправят обстановката посредством субсидиране на частни енергийни компании, както и посредством развиване на възобновими източници. По някаква причина обаче не беше обърнато внимание на поддръжката на съществуващите въглищни Топлоелектрическа централа.

„ Поддръжката не е нов план, няма да имате събитие, рязане на ленти при отваряне “, изяснява южноафриканският икономист Хая Ситоле своята версия за протичащото се. В резултат на това през днешния ден централите на на ЕСКОМ генерират към половината от общия си потенциал - и в това време повредите във въглищните централи не престават.

Сега управляващите имат намерение да влагат милиарди долари в ЕСКОМ, с цел да може компанията да ремонтира всичките си въглищни централи - само че това ще отнеме време. Поне няколко години. Изграждането на нови въглищни Топлоелектрическа централа може да отнеме до 10 години.

Американските медии оферират Южна Африка да избере перспективната слънчева сила - съгласно тях са нужни по-малко от две години за създаване на нови централи. Но първо, слънчевата сила е ненадеждна. Второ, основаването на нови централи и складове за тази сила изисква големи средства, с които управляващите не разполагат (американските управляващи наподобява са подготвени да оказват помощ, само че нямат гаранции, че отпуснатите долари няма да повторят ориста на тези които бяха изпратени за ремонт на въглищните ТЕЦ). Трето, държавното управление няма тези две години.

И не става въпрос единствено за това, че постоянните спирания на тока през февруари костват на страната към 51 милиона $ дневно. Факт е, че тези прекъсвания могат да костват властта на Сирил Рамафоса и ръководещата в страната партия Африкански народен конгрес.

Ръководството на ЕСКОМ не желаят да бъдат упрекнати в актуалната обстановка - тъй като, поради мащаба на събитията, те са застрашени от действителни затворнически присъди.Затова оттеглящият се от поста шеф на ЕСКОМ Андре де Руйтер сподели, че електроцентралите са превърнати в същинска хранилка за Африканския народен конгрес.

Никой шеф на държавна компания в Южна Африка не си е разрешавал толкоз остри рецензии към партията “, написа “Файненшъл Таймс ”. Рейтингът на АНК към този момент съществено спадна (ако през 2019 година 57% от гласоподавателите гласоподаваха за него на изборите, в този момент единствено 40% са подготвени да гласуват), тъй че незабавно би трябвало да откри и разпознава някой, който не е от личните му редици. Следователноще поддържа историята за корупцията в ЕСКОМ до дъно и към този момент изиска Руйтер неотложно да разкрие хипотетичните известни случаи за корупция измежду високопоставени членове на партията - с вярата, че Руйтер няма да има налични “разписки ”.

Междувременно южноафриканската съпротива се причисли към това искане - единствено с вярата, че ще има доказателства за това. Те схващат, че спиранията засягат всички пластове от популацията, а равнището на безработица в страната към този момент е достигнало 33%. И в случай че съумеят да трансферират виновността за протичащото се на ръководещия Африкански народен конгрес, тогава той няма да ръководи дълго.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР