Една от любимите шеги на евродепутата Андрей Ковачев е, че

...
Една от любимите шеги на евродепутата Андрей Ковачев е, че
Коментари Харесай

Андрей Ковачев – Стажант до върха на ЕП

Една от обичаните смешки на евродепутата Андрей Ковачев е, че „ Квестори има и по време на римската република, и по време на империята “. Думата „ квестор “ идва от „ въпрос “. Квесторите са имали право да задават всевъзможни въпроси. Ходят по империята и задават въпроси“. Пак с финия си комизъм отбелязва, че самият Юлий Цезар е бил квестор в Рим през 69 година прочие н.е.

Енергичният политик от ГЕРБ/ЕНП още веднъж влезе във фокуса на новините с избора му за зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента. В състава на този европейски парламент Ковачев бе първият българин, който стана част от състава на Бюрото на Екологичен потенциал като квестор. За избора на членове на Бюрото са нужни 50 % плюс един гласа от общия състав. А Ковачев бе определен с 420 гласа от 751 депутати.

Очаквано, позицията бе призната изначало от съперниците му като казионна. Но квестор в Екологичен потенциал е пост, който има доста значима роля отвън рутинните административни функционалности. Сегашното гласоподаване и избора му за зам.-председател на групата на ЕНП в Екологичен потенциал се случи поради освобождението на поста от еврокомисаря ни Мария Габриел. Но позицията не беше “запазена ” за България. Заедно с Андрей Ковачев бе оповестена номинацията на Едуард Кукан от Словакия. В последна сметка Кукан получи от десните 57 гласа. А Ковачев – 95 гласа.

Изключително акуратен, евродепутатът е едно от основните български имена в Европейски Съюз. Понякога дава образец, че всеки българин отвън страната ни е като визитна картичка на България. А политиците би трябвало да са двойно по-отговорни в държанието си от европейската естрада. Когато го питаме за новия му пост, той отбелязва, че тази позиция към този момент е била завоювана от Мария Габриел: „ Избирането ми значи самопризнание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, по този начин и за България. Отстоявайки нашите полезности, групата на ЕНП в Екологичен потенциал ще продължи да работи и в Европейски Съюз, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, господство на закона и европейска интеграция ”.

Любопитната детайлност е, че още надалеч преди България да стане член на Европейски Съюз, Ковачев влиза в Европарламента като стажант. Това е още през далечната 1998 година, когато българинът приключва биология в университета в Саарланд, Германия. А малко по-късно специализира там и стопанска система. Влиза в безкрайните коридори на Брюксел по покана на евродепутата от Германия Хилтруд Брайер, която го кани за стаж в администрацията на Екологичен потенциал. Брайер и Ковачев се засичат още веднъж в Брюксел след години, само че към този момент като сътрудници евродепутати през 2009 година. При това от разнообразни политически партии. Брайер е член на групата на Зелените, до момента в който Ковачев е част от фамилията на ЕНП – най-голямата дясна европейска партия. Постепенно биологията, още повече – докторантурата по микробиология минава на назад във времето. И политиката влиза във всяка свободна минута на Ковачев.

Като немски ученик дава образец с канцлера Ангела Меркел, която е физик по обучение и добавя, че е значимо хората да не стартират своята кариера като политици. А да са имали своето развиване в други браншове. Почти 10 години след университета в Германия самият Ковачев работи в мултинационални компании. От 2004 до 2009 година е районен шеф на научното издателство “Елзевир ” в Амстердам, Холандия и дава отговор за 21 страни. Помагат му доста езиците, които владее – британски, немски, френски, испански, съветски. Признава, че по време на студентството си и по-късно е бил отчаян от протичащото се в България, от държанието на политическия ни хайлайф. Но когато схваща, че през 2006 година в София се основава придвижването “Граждани за европейско развиване на България ”, взема решение, че ГЕРБ няма да са като другите. И написа писмо, в което моли новата групировка да отстоява европейската визия на България. Влиза още в първата листа на ГЕРБ за европейски депутати. Не е стартиран за постове, нито разчита на политически тил. Съпартийците и съперници са единомислещи за Андрей Ковачев, че най-силното му оръжие е истината.

Доктор на естествените науки

Андрей Ковачев е роден на 13 декември 1967 година в София. Доктор на естествените науки от Университета на Саарланд, Германия. Член е на Председателството на ЕП (квестор), член на Комисия по външни работи и Подкомисия по правата на индивида и член на Делегация за връзки със Съединените американски щати. Заместник-член на Комисия по околна среда, публично здраве и сигурност на храните. Заместник-член на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония. Семеен.

За него

Постът е значим за България

Поздравявам Андрей Ковачев за избора. Макар, че сме от разнообразни политически фамилии, през годините сме работили дружно по разнообразни дела като признаването на българското национално малцинство в Албания, отбраната на правата на българите в Украйна по отношение на последния закон за образованието и по доста други въпроси. Убеден съм, че там, където става дума за народен интерес и отсега нататък ще имаме тясно взаимоотношение. Защото предстоят доста основополагащи тематики за Европейски Съюз. И е добре за България да има българи на високи позиции както при социалистите, по този начин и в ЕНП, които са двете водещи партии в Европа.

Сергей Станишев, президент на ПЕС


Последователен и целеустремен е

Избирането на доктор Андрей Ковачев за заместител ръководител на групата на ЕНП в Евопейския парламент е самопризнание за присъединяване на българската делегация в тази група. От друга страна, то е израз на почит към неговата съответна работа като евродепутат. Едни от най-силните му страни са неговата поредност и целеустременост, които евентуално са създали усещане на сътрудниците от ЕНП. Сред тематиките, по които той работи, има такива, които способстват за националните ни дела, и в този смисъл, неговата позиция би могла да способства повече за България.

Филиз Хюсменова, зам.-председател на Движение за права и свободи и групата на АЛДЕ в Екологичен потенциал


Заслужено самопризнание

Поздравявам Андрей Ковачев, новият заместител – ръководител на групата на ЕНП в Европарламента. Изборът му е триумф и за България. И благодаря за кандидатурата на Едуард Кукан. Евродепутатите от ГЕРБ са със заслужени европейски самопризнания за своята работа.

Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в Екологичен потенциал
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР