Една от любимите истории на президента Джо Байдън е за

...
Една от любимите истории на президента Джо Байдън е за
Коментари Харесай

Доверието в САЩ е на линия в дебата за финансирането на Украйна

Една от обичаните истории на президента Джо Байдън е за първата му интернационална среща на върха след встъпването му в служба, когато той разгласи, че " Америка се завърна " след непостоянното и изолационистко водачество на Доналд Тръмп.

" За какъв брой дълго? " - отговори един от другите водачи в стаята.

Това е въпрос, който отеква тази седмица, до момента в който Байдън се бори да обезпечи поддръжката на Конгреса за продължение на американската помощ за Украйна. Въпреки че неведнъж е обещавал, че Съединените щати ще поддържат Украйна " колкото е належащо " , с цел да победят съветската инвазия, няма признаци за двупартийно съглашение за поддържане на потока от доставки, до момента в който войната наближава третата си година.

Набързо проведеното пътешестване до Вашингтон от украинския президент Володимир Зеленски, в това число, наподобява

Залозите са най-големи в Украйна, която е изправена пред намаляващи доставки на артилерийски снаряди и муниции за противовъздушна защита, нужни за отбиване на съветското нахлуване. Но на косъм виси и доверието в Съединени американски щати, което Байдън даде обещание да възвърне. Неуспехът да се утвърди ново финансиране ще подкопае централната част на външната политика на президента демократ , трансформирайки притчата за американската увереност в предупредителна история за американската неустойчивост.

" Те обикаляха и споделяха на всички, че Америка е надеждна и надеждна " , сподели Макс Бергман, някогашен чиновник на Държавния департамент, който в този момент е шеф в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. " И е напълно ясно, че не сме. "

Все още е допустимо законодателите да реализират съглашение , даже в случай че това отнеме повече време, в сравнение с биха желали Байдън или Зеленски. Продължават договарянията за необятен законодателен пакет, който ще поддържа Украйна, ще помогне на Израел да победи Хамас в линията Газа и ще усили сигурността на южната граница на Съединени американски щати с Мексико.

Но закъснението и общественият театър от политически разногласия в миг със съществени геополитически последици вдъхнаха храброст на съветския президент Владимир Путин и може да отекнат на други места, където сигурността зависи от американските гаранции.

" Какво ще си помислят тайванците? " сподели Бергман. " Какво ще си помислят японците, корейците? "

" Бъдещето на световното американско водачество ", добави той, " се убива тъкмо в този момент в Конгреса ".

Стоейки до Зеленски във вторник, Байдън сподели, че " няма да се отдалеча от Украйна, както и американският народ ". Но вместо да обещае още веднъж, че Съединени американски щати ще поддържат Украйна, този път Байдън даде по-ограничено заричане, че ще бъде предоставена помощ " доколкото можем ".
 Пентагона: Съединени американски щати ще поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо
Пентагона: Съединени американски щати ще поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо

Това разгласи американският министър на защитата Лойд Остин в сряда

Байдън сподели, че бързо изчерпва позволената военна помощ и изрази неразбиране от рисковата обстановка.

" Зашеметяващо е, че стигнахме дотук ", сподели той.

Препятствието на Конгреса е противоположна орис за Байдън , чийто връх за Украйна в началото беше честван вкъщи и в чужбина. Администрацията му оказа помощ на Русия да не подчини страната, която беше част от Съветския съюз преди да получи своята самостоятелност през 1991 година

Байдън резервира единение с европейските съдружници макар икономическия удар от войната, като възходящите цени на газа, и оглави разширението на НАТО с, две обичайно необвързани страни.

Украйна освен остана свободна, само че и методът на Байдън към спора оказа помощ да оправдае метода си към външната политика след шамболичното през 2021 година

" Американци от всевъзможен политически генезис взеха решение, че ще се засилват " , сподели той по време на. " Американският народ знае, че има значение. Неовладяната експанзия е опасност за всички ни. "
 Без да се предава, Зеленски призна за неуспех на контраофанзивата
Без да се предава, Зеленски призна за неуспех на контраофанзивата

Войната на Украйна с Русия навлиза в нов стадий

Но съветската войска, вместо да се срине, тази година. Обучението и оборудването на Запада не бяха задоволителни, с цел да си върнат обилни количества от окупираните територии в източната и южната част на страната и в този момент войната се преглежда като задънена улица.

Политическият консенсус на Съединени американски щати към спора също е ерозиран. година, демократите направляваха както Камарата на представителите, по този начин и Сената и можеха да разчитат на помощ от републиканците, с цел да одобрят пари за Украйна.

Пейзажът се промени, когато на представителите през 2022 година Поради слабите маржове твърдолинейните членове на групата бяха овластени и доста от тях се опълчиха на помощта на Украйна. Искането за незабавно финансиране за Украйна по време на последните договаряния за бюджета.

Но Белият дом рутинно отхвърляше въпросите за издръжливостта на Съединени американски щати. Попитан на 2 октомври за евентуалната отмалялост от войната, прессекретарят Карин Жан-Пиер сподели, че " в случай че Путин мисли, че може да ни надживее, той бърка ".

Чарлз Купчан, старши теоретичен помощник в Съвета за интернационалните връзки , сподели, че Байдън " може да е подценил компликацията да се поддържа вътрешен консенсус, изключително когато навлизаме в година на избори, когато пристрастията прекомерно постоянно надвиват над мъдрата политика ".

" Вътрешната политика на войната стана доста по-сложна от тази страна на този Атлантическият океан ", сподели Купчан, който беше старши шеф по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност при президента Барак Обама. " И в Европа стартира да става все по-сложно . Европейците следят безизходицата в Конгреса към молбата за помощ на Байдън. И това до известна степен дава мощ на гласове в Европа, които също не са склонни да дават спомагателна помощ.

Повече от 130 европейски депутати изпратиха писмо до американските си сътрудници, призовавайки ги да одобрят повече финансиране за Украйна. Те обаче се сблъскват със личните си политически компликации. Лидерите на Европейския съюз се срещат тази седмица, с цел да обсъдят десетки милиони долари за Украйна,  Той се счита за най-близкия съдружник на Путин на континента.
 На Доналд Туск му е писнало да слуша за
На Доналд Туск му е писнало да слуша за " Умората от войната в Украйна "

Правителството му ще изиска активизиране на Запада за помощ на Украйна

Новоизбраният министър-председател на Полша Доналд Туск се оплака във вторник, че някои водачи не желаят да продължат да оказват помощ на Украйна.

" Не мога повече да чувам някои европейски политици и тези от други западни страни, които споделят, че са изтощени от обстановката в Украйна ", сподели Туск. " Те споделят в лицето на президента Зеленски, че към този момент нямат сили, че са изтощени. "

Съединени американски щати са дали 111 милиарда $ военна и филантропична помощ на Украйна от началото на войната. По време на визитата на Зеленски Пентагонът разгласи, че  в муниции и съоръжение, в това число артилерийски снаряди и патрони.

Остават единствено 4,4 милиарда $ за оръжия, а. Около половината от парите ще отидат в Пентагона за попълване на оръжията, които доставя, а другата половина за филантропична помощ и за подкрепяне на украинското държавно управление да действа при незабавни случаи, публични работи и други интервенции.

Но към този момент предлагането е в застой.

" Целият свят следи какво вършим " , сподели Байдън във вторник. " Така че дано им покажем кои сме. "
 Посланикът на Русия в Съединени американски щати: Посещението на Зеленски във Вашингтон бе неуспех
Посланикът на Русия в Съединени американски щати: Посещението на Зеленски във Вашингтон бе неуспех

Всички са изтощени от просяците на Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР