Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - Флавиа“

...
Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - Флавиа“
Коментари Харесай

Още един легендарен завод от времето на соца се спомина в Пловдив

Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - „ Флавиа “ АД (бивш " Петър Ченгелов " ), публично е в историята. Въпреки че заводът спря работа преди няколко години, едвам неотдавна е разгласен в неплатежоспособност. Това е видно от решение № 538 на Софийски градски съд, написа " Марица ".
Процедурата е задвижена в столицата, където е записано сдружението. Тя бе поискана през 2015 година от изпълнителния шеф Веска Рибанчова като излаз от финансовия колапс, в който изпадна обувната фабрика. Впоследствие подобен иск е предявило и „ Вип Секюрити “ ЕООД с претекст, че му се дължат над 30 хиляди лева по контракт за физическа защита, е посочено още в решението на съда.

Както „ Марица “ писа, съвсем по същото време, когато Рибанчова изиска неплатежоспособност, на адреса на „ Флавиа” в Пловдив - бул. „ Цар Борис ІІІ Обединител” - ЮГ, се учреди и записва едноличното сдружение „ Флавиа стил” ЕООД със притежател Пламен Митов.

Според правосъдната регистрация компанията му с капитал от 100 лева прави главно произвеждане и търговия на обувки и чанти, както и транспортна, и охранителна активност. След регистрацията обаче няма следи компанията да е правила каквато и да е активност.

„ Флавиа “ се приватизира посредством касова и преференциална продажба през 1997 година Купувач става роденото през същата година акционерно сдружение “Флавин” АД, което се снабдява с 97 931 акции, представляващи 70 % от общия капитал.

Те са продадени за левовата равноценност на 1 460 152 щатски $. Акционери в сдружението са Първа лизингова компания, с максимален дял - 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%. През март 1998 година посредством преференциална продажба “Флавин” купува още 9,64% - 13 485 акции.

Държавното присъединяване остава 20,36%.

С решение №5919 от 27.07.1998 година Пловдивският областен съд вписва нарастване на капитала на 1 049 275 лв. - 1 049 275 акции с номинална стойност 1 лев за акция, като нарастването е за сметка на частните акционери.

Така капиталът на сдружението се усилва на 86,67%. Скоро по-късно има ново нарастване, в резултат на което държавното присъединяване се стопява. До 2007 година “Флавиа” е в подем. Изпълнява нонстоп поръчки освен за Европа, само че и за Америка.

Година по-късно икономическата и финансова рецесия я притиска и настава поврат. Започват да се редуцират служащи и да се разпродават машини. Преди 10 година там са работели над 750 души, а сега се водят четирима.

Справка в ДАКСИ сочи, че с изключение на задължения за милиони към банката заемодател (ПИБ), където е заложена, „ Флавиа “ има отговорности и към данъчните, снабдители и някогашни служащи в размер на 965 803 лева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР