Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е,

...
Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е,
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

" Една от грешките, довели до печалните последствия от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не схващат. Сега желая да върнем тази нормалност - специалистите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до цялостна злополука битката с пандемията. Ние сме последни по имунизация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничаващите ограничения се прилагаха с политически и предизборни претекстове. Тези хора вместо да се извинят, се пробват да измислят проблеми ".

Това сподели пред БНР служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на епидемията от ковид би трябвало да се проверява. " Ако се открие нелегално държание на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност ", разяснява той. Според министъра една от грешките, предизвикали печалните последствия от ковидкризата, е че решенията са се вземали от политици. " Ваксинационният проект беше сгрешен, тъй като не даде приоритет на възрастните хора и това докара до гибелта на над 20 хиляди души ", добави той.

По думите му, ведомството в този момент е атакувано от хора, които са довели до цялостна злополука битката с епидемията - последни по имунизация и брой на тестваните хора, първи по смъртност, използване на ограничаващите ограничения с политически и предизборни претекстове. " Искам да върна нормалността и специалистите да вземат решенията ", заключи обстановката доктор Стойчо Кацаров.

По думите му ситуацията с ковид е относително спокойна, само че броят на имунизациите е дребен.

" Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се имунизират. Стартирахме и осведомителна акция ".

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. " Интересът е доста огромен ", добави доктор Кацаров.

" Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията би трябвало да се проверява. Първата цел е не да се търси отговорност, а да създадем по този начин, че да не се повтори това нещо. Защото, в случай че не поставим изпитание да проучваме кое е довело до ужасяващите равнища, това ще ни си случи още веднъж. Ако сме рационални, сме длъжни да проверим събитията и да изведем поуките. Ако се открие нелегално държание на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност ", сподели Кацаров.

Министърът разясни, че до момента обединен протокол за лекуване на Covid-19 не е имало, по тази причина е назначил работна група, която да изготви разпоредбите.

Д-р Кацаров разяснява проблемите в Александровска болница. По думите му положението на лечебното заведение в парично отношение е неприятно, като общата финансова загуба е 68 млн. лв.:

" До дни ще има решения по случая. Но огромните задължения са насъбрани по времето на доктор Костадин Ангелов (бившият здравен министър - Бел. ред.) ".

Здравният министър разясни, че се работи по проекта за възобновяване и развиване:

" В него бяха наблъскани най-вече средства за слагане на стиропор и изолираност на държавни и общински лечебни заведения. Европейска комисия е показала, че това би трябвало да се промени. Но под натиска на държавното управление това не се е направило... Имаме стратегия за районно развиване, обвързвана с способи за възстановяване на опцията и на потенциала на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за към 150 млн. лв.. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето лечебни заведения не знаят, че могат да аплайват. Сега отначало се вършат критериите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР