Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след

...
Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след
Коментари Харесай

Мистериозен радиосигнал от далечна галактика се повтаря на всеки 157 дни

Една от огромните загадки на актуалната астрономия е разкрита, откакто петгодишно наблюдаване откри повтарящ се модел радиосигнал, приближаващ от дребна вселена джудже на към 3 милиарда светлинни години от Земята.
То идва след следващото удивително изследване на бързите радиоимпулси (FRB), една от най-горещите тематики в астрономията. Много къси, само че ярки радиоимпулси FRB бяха засечени за първи път през 2007 година от радио телескопа Паркс в Австралия.
Тези солидни енергийни предавания в радиочестотния набор не престават единствено няколко милисекунди. Предимно те се случват единствено един път, споделя „ Форбс “.
Въпреки че се счита, че няколко хиляди FRB идват всеки ден от дълбокия Космос и от всякаква посока, има два, които са изключително забавни - FRB 121102 и FRB 180916.J10158 56. Тези два се повтарят.
За първи път видян през 2014 година от радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико, FRB 121102 е бил засечен още веднъж през 2016 година, с цел да стане единственият подобен сигнал, който се е появявал повече от един път. Това наблюдаване принуди астрономите да преразгледат теорията, че FRB са еднократни събития, свързани със звезди, експлодиращи като свръхнови, или други катаклизмични събития. Оттогава са открити още 19 „ повтарящи се FRB “.
Сега солиден радиотелескоп в Съединени американски щати в преди малко отворената обсерватория „ Jodrell Bank “в Чешир разкри тъкмо какво се случва с FRB 121102, като откри още 32 предавания за пет години, които, всъщност, наподобява се повтарят по пример.
Международен екип, управителен от астрономите на „ Jodrell Bank “, употребява емблематичния 76-метров телескоп Ловел. Екипът откри, че всяко радиоизлъчване FRB 121102 е траяло почти 90 дни, последвано от интервал на пауза от 67 дни. Същия сигнал се повтаря на всеки 157 дни. Досега не беше разпознат главен модел на повторението и това значи, че астрономите към този момент са в положение да плануват по кое време FRB 121102 ще се „ включи “ или „ изключи “. Това е вълнуваща визия за произхода на ФРБ.
Астрономите считат, че следеният от тях модел демонстрира, че тези мощни прояви са свързани с: орбитално придвижване на солидна звезда, неутронна звезда, черна дупка (ако е по този начин, тогава евентуално не са нарочни радиоимпулси от междугалактическа извънземна цивилизация.).
Времевият мащаб на повтарящия се модел на FRB 121102 е бил огромна изненада; той е съвсем 10 пъти по-дълъг от 16-дневния модел на " другия " в действителност забавен " повторител " - FRB 180916.J10158 + 56, който беше открит неотдавна от канадски телескоп.
" Това вълнуващо изобретение акцентира какъв брой малко знаем за произхода на ФРБ “, споделя Дънкан Лоримър, доцент по научни проучвания в университета в Западна Вирджиния. Заедно с докторанта Деванш Агарвал той е оказал помощ за създаването на техниката за разбор на данни, довела до откритието. „ Ще са нужни спомагателни наблюдения на по-голям брой FRB, с цел да се получи по-ясна картина за тези периодически импулси и да се обясни техния генезис. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР