Една от големите промени, която хората правят в процеса на

...
Една от големите промени, която хората правят в процеса на
Коментари Харесай

Грешките в готвенето, които правят храната опасна

Една от огромните промени, която хората вършат в процеса на еволюция, е да стартират да готвят храната си, а не да я ядат сурова. По този метод по-лесно и дейно се набират потребни субстанции от нея, а процесът на преправяне на признатата храна лишава доста по-малко сила на организма, както и по-малко дъвчене.

Според проучване на учени, готварските ни умения са помогнали освен челюстите ни да станат по-малки, само че и мозъците ни да станат по-големи. С процеса на топлинна обработка на храната се отстраняват и огромен брой болестотворни бактерии, които могат да имат даже гибелен за нас резултат.

Ако считаме, че постоянно е по-добре сами да приготвим храната си , то евентуално сме прави. Но има и няколко дребни неточности, които може би позволяваме в процеса на готвене. Те обаче може да костват доста на здравето ни.
 Снимка 485986

Дългата термична обработка на храната може да ни наподобява като добра концепция, с цел да убие всички бактерии и микроорганизми, само че истината е, че и тя сама по себе си е много рискова. И повода е в едно вещество - акриламид .

Това е химикал, който се употребява за производството на хартия, багрила и пластмаси. Също по този начин се отделя в храната, когато е печена, пържена или грилована при доста високи температури за дълго време.

В случая е значимо уточнението и за каква тъкмо храна приказваме. Най-лесно акриламидът се образува в тази, богата на въглехидрати и нишесте. При картофите да вземем за пример елементарно можем да видим по какъв начин потъмняват и стартират да наподобяват изгорели, даже след къса термична обработка. Затова не се предлага да се готвят дълго.
 Снимка 485988

Въпреки че са правени проучвания единствено върху животни и резултатът на химикала върху хората не е изрично потвърден, учените са на мнение, че той е измежду веществата, които образуват рак .

Препоръките на английската Агенцията за хранителни стандарти е да готвим всичко до златист цвят и да не го прегаряме. Трябва да внимаваме и с бланшираните храни , тъй като при готвене на висока температура те освобождават захари, които се комбинират с аминокиселини, с цел да образуват акриламид, предава BBC.
 Виното, готвенето, разчистване и какво да вършим с остатъците, които към този момент не стават за пиянство
Какво да вършим с виното, което към този момент не става за пиянство

Всяка капка влиза в приложимост

Ефектът от това да подготвяме сами храната си усещаме и във въздуха в кухнята. Според проучване от 2017 година, излагането на изпарения от пържене на олио усилва риска от рак на белите дробове . При бременните пък може да докара до раждане на бебета с по-малко тегло. Препоръката е да използваме палмово или рапично масло, които отделят по-малко алдехиди в процеса на готвене.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР