Една от големите писателки на Балканите, авторката на Баба Яга

Една от големите писателки на Балканите, авторката на Баба Яга ...

Дубравка Угрешич ще е доктор хонорис кауза на СУ.


Една от големите писателки на Балканите, авторката на "Баба Яга снесла яйце" и "Форсиране на романа река", пристига у нас на 23 октомври по покана на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Алма матер същия ден от 11 ч. Вечерта на 23 октомври тя ще се срещне с читатели по повод премиерата на романа й "Лисица" в камерната зала на Младежкия театър. Модератор на срещата от 19 ч. е Светлозар Желев, участват и преводачките Жела Георгиева и Русанка Ляпова. 

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те емигрира в Холандия. Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата "Хайнрих Ман", Международната литературна награда "Нойщад" и номинация за Международната награда "Ман Букър".

Обявена за най-добра книга на 2018 г. от "Пъблишърс Уийкли", "Къркъс Ривюс" и "Ню Стейтсман", "Лисица" (превод: Русанка Ляпова) пленява с виртуозното преплитане на реално и въображаемо. От минните полета на Балканите през Централна и Западна Европа, Русия и Япония, та чак до Гранд каньон; от потънали в забвение имена на руския авангард през Булгаков и Набоков, та чак до българска народна песен, книгата наслагва пластове география, история, литература, традиции и култура. Угрешич разсъждава за "това как се създават разказите" и как животът пише романи, за личностното съществуване като низ от бележки под линия. 

Източник: segabg.com