Една от големите писателки на Балканите, авторката на Баба Яга

...
Една от големите писателки на Балканите, авторката на Баба Яга
Коментари Харесай

Дубравка Угрешич ще е доктор хонорис кауза на СУ

Една от огромните писателки на Балканите, авторката на " Баба Яга снесла яйце " и " Форсиране на романа река ", пристига у нас на 23 октомври по покана на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание " лекар хонорис идея " на Алма матер същия ден от 11 ч. Вечерта на 23 октомври тя ще се срещне с читатели във връзка премиерата на романа й " Лисица " в камерната зала на Младежкия спектакъл. Модератор на срещата от 19 ч. е Светлозар Желев, вземат участие и преводачките Жела Георгиева и Русанка Ляпова. 

Дубравка Угрешич е родена през 1949 година в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите спорове в някогашна Югославия при започване на 90-те емигрира в Холандия. Преведени на повече от 20 езика, творбите й са удостоени с влиятелни оценки, измежду които премията на Берлинската академия по изкуствата " Хайнрих Ман ", Международната литературна премия " Нойщад " и номинация за Международната премия " Ман Букър ".

Обявена за най-хубава книга на 2018 година от " Пъблишърс Уийкли ", " Къркъс Ривюс " и " Ню Стейтсман ", " Лисица " (превод: Русанка Ляпова) пленява с виртуозното преплитане на действително и мислено. От минните полета на Балканите през Централна и Западна Европа, Русия и Япония, та чак до Гранд каньон; от потънали в забвение имена на съветския авангард през Булгаков и Набоков, та чак до българска национална ария, книгата наслагва пластове география, история, литература, обичаи и просвета. Угрешич разсъждава за " това по какъв начин се основават разказите " и по какъв начин животът написа романи, за личностното битие като низ от бележки под линия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР